JUSS OG SAMFUNN

Glem .com, sats på .oslo

Eller kanskje .telenor? Nå kan det åpnes for firmanavn og stedsnavn som toppdomener.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. juni 2008 - 12:28

Antallet domenenavn på toppnivå er klart begrenset. Det finnes en del generelle toppdomenere, slik som .com, .net og .biz, samt 265 nasjonale toppdomener (TLD - Top Level Domain), slik som .no og .se. Og det er det hele, selv om en del av de nasjonale toppdomene, for eksempel .tv og .nu, ofte benyttes av virksomheter som egentlig ikke har noe med Tuvalu og Niue å gjøre.

    Les også:

Nå kan tiden være moden for å innføre en omfattende endring i regelverket for denne ordningen. En rapport som ble publisert nonprofit-selskapet Icann i august i fjor, tar til orde for å åpne for mange flere toppdomener.

Mens dagens ordning for innføring av nye toppdomener anses som svært vanskelig og byråkratisk, er det ifølge International Herald Tribune ventet at de 21 medlemmene av Icanns internasjonale styre i løpet av sommeren vil stemme for et nytt regelverk som skal gjøre godkjennelsen av ny toppdomener mer transparent og standardisert.

I den foreslåtte ordningen for globale toppdomener er det regler for å hindre søkere fra å få tak i varemerkebeskyttede navn. Reglene gir også adgang til å avvise forslag på bakgrunn av moralske årsaker eller på grunn av protester fra fellesskapet.

Innføres nyordningen, kan det allerede fra begynnelsen av neste år dukke hundrevis av nye toppdomener.

Icann bestyrer toppdomenene.
Icann bestyrer toppdomenene.

- Vi snakker om å introdusere potensielt tusenvis av nye navn. Adressesystemet har ikke blitt fundamentalt endret siden det ble oppfunnet. Disse endringene har potensial til i stor grad å påvirke måten vi uttrykker oss på nettet, sier Paul Levins, toppsjef for Icann, til International Herald Tribune.

Blant annet er det i flere storbyer, inkludert New York City, Berlin og Paris, opprettet organisasjoner som har jobbet aktivt for å innføre toppdomener på bynivå. Orgasisasjonene mener at de globale toppdomene er for generiske og fungerer som identifikator for virksomheter som opptrer globalt. De nasjonale toppdomene fungerer på sin side for virksomheter som opptrer nasjonalt.

Organisasjonene mener at toppdomener på bynivå kan utgjøre en manglende mellomledd for individer og små og mellomstore bedrifter som opptrer lokalt.

Men i tillegg til toppdomener på bynivå, vil nyordningen ifølge Levins gi bedrifter muligheten til gjøre sine egne varemerker til toppdomener, eller å ta i bruk brede produktgrupper, slik som .bank, .car eller .sports.

- Du kan forestille deg markedsmulighetene, sier Levins til International Herald Tribune.

Billig blir det nok ikke å få et eget toppdomene. Det er ikke blitt avgjort hva avgiften fra Icann vil bli, men den ventes å bli på mellom 25 og 250 tusen euro. I tillegg skal Icann forberede et auksjonssystem dersom konkurrerende grupper ønsker å by på det samme navnet.

De som kjøper toppdomenene, vil kunne tjene inn utgiftene ved å tilby dem videre til registrarer, som så kan selge dem til individuelle kunder.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.