Glem Windows Vista på Intel-Mac

Microsoft har endret planene og vil likevel ikke utstyre Windows Vista med støtte for BIOS-frie datamaskiner.

Microsoft har endret planene og vil likevel ikke utstyre Windows Vista med støtte for BIOS-frie datamaskiner.

Apples overgang til Intel-baserte prosessorer fikk mange til å håpe at man omsider har framskaffet en maskinvare som kan kjøre alle de vanlige operativsystemene på markedet. Nå viser det seg at ingenting tyder på at vanlige Windows-utgaver vil bli tilgjengelig for Intel-Mac med det første.

Hovedårsaken til at man ikke kan kjøre Windows XP på Intel-baserte Mac-er, er at de nye Mac-ene ikke har noen BIOS, men i stedet er utstyrt med en EFI (Extensible Firmware Interface), et mer moderne og fleksibelt alternativ til den flere tiår gamle BIOS-løsningen. x86-utgavene av Windows XP støtter ikke EFI eller systemer uten BIOS. Den tidligere Itanium-utgaven av Windows XP hadde derimot EFI-støtte.

Derimot har det lenge vært kjent at neste utgave av Windows, Windows Vista, skulle inkludere støtte for EFI. En eldre presentasjon av dette finnes her (Powerpoint).

Denne uken fortalte derimot Andrew Ritz, en utviklingssjef i Microsoft, at selskapet har skiftet mening. Det vil aldri komme noen Windows-utgave som vil kunne starte fra et EFI-basert system med 32-bits prosessor.

    Les også:

Ifølge Ritz skal EFI-støtte først komme tilbake i Windows i Longhorn Server. Han kunne ikke si noe nærmere om når eller hvordan EFI-støtte ville bli tilgjengelig på klientsiden. Det er dermed mulig at det først vil skje i Windows-utgaven som kommer etter Vista. Denne har kodenavnet Vienna, etter å ha blitt kalt Blackcomb fram til januar i år.

Hvorfor støtte for EFI er blitt fjernet fra Windows Vista, er ikke helt klar. Ifølge apcmag.com fortalte Ritz at det skyldtes en kombinasjon av faktorer.

- Den store faktoren, etter mitt syn, var plattformtilgjengeligheten, sier Ritz og peker på den store overgangen til 64-bits plattformen som nå er i gang.

- For at vi skal kunne støtte den, må vi se et stort, heterogent utvalg av 64-bits implementeringer der ute.

Nå sier riktignok senior programvarearkitekt i Apple, Cameron Esfahani, til News,com at han forstår det slik at 64-bits utgavene av Vista vil støtte EFI. Det kan bety at 64-bitsversjonen av operativsystemet kan kjøres på framtidig Intel-basert Mac-er. Dagens Intel-Mac er utstyrt med 32-bits prosessor og kan ikke kjøre 64-bits programvare.

Nederst på denne siden finnes en lenke til et lydopptak fra foredraget til Ritz. Det varer i nesten 50 minutter. Lydkvaliteten er ikke veldig god.

Til toppen