BEDRIFTSTEKNOLOGI

Glimt av nye Explorer og Communicator

Både Netscape og Microsoft har løftet litt på sløret og kunngjort interessante egenskaper ved IE5 og en ny intelligent nettleser-funksjon på Communicatoren..

Eirik Rossen
3. juni 1998 - 13:47

Microsoft kom med sitt utspill i forbindelse med den pågående konferansen TechEd 98 i New Orleans, der 9.000 utviklere er samlet for å fores med informasjon om hvordan de skal gjøre best nytte av Microsoft-miljøene i sitt arbeid framover.

Netscape har nøyd seg med en pressemelding om noe de kaller "smart browsing" eller intelligent nettlesing. Dette er egenskaper som skal prege framtidige utgaver av Communicator, i samarbeid med tjenester formidlet over det nylig fornyede nettstedet Netcenter som selskapet satser svært mye på.

I første omgang snakker Netscape om tre egenskaper, døpt "Internet Keyworks" (Internett-stikkord), "What's Related" (relaterte nettsteder) og "NetWatch" (et PICS-basert nettstedfilter). Hensikten er at brukere skal finne fram til det de ønsker, raskere og mer nøyaktig.

  • "Internet Keywords" skal la deg taste stikkord på adresselinja i Communicator i stedet for en fullstendig URL. Eksemplet som oppgis er "klassisk musikk" eller "VW boble". Du føres enten direkte til det Netcenter vurdere som den mest relevante websiden for ditt søk, til en av mange kategorisert "kanalside" som Netscape utvikler i samarbeid med Excite, eller til Netcenter-tjenesten NetSearch.
  • "What's Related" skal være en liste over nettadresser som på en eller annen måte er relatert til det nettstedet du leser i øyeblikket. Listen framtrer som en nedtrekkmeny. Tjenesten utvikles i samarbeid med selskapet Alexa Internet som spesialiserer seg i nettopp å finne relasjoner mellom ulike nettsteder.
  • "NetWatch" skal la foreldre sperre tilgang til uønskede nettsteder, gjennom to PICS-kompatible systemer, RSACi og SafeSurf. Du legger inn sperrenivåer for egenskaper som "voksent språk", "vold" og "nakenhet". Før en gitt webside vises, sammenliknes sidens PICS-rating mot sperrenivåene i filteret. I stedet for at det forbudte kommer på skjermen, ser poden en advarsel.

"Smart Browsing"-tjenestene skal være tilgjengelige innen 31. juli i år, og gjøre fritt tilgjengelig for alle som bruker de nyeste versjonene av Communicator eller Navigator, som er gratis og kan fritt lastes ned fra NetCenter.

Nyhetene om Internet Explorer 5.0 (IE5), som Microsoft kunngjorde på TechEd 98, er mer rettet mot utviklere. Utseendet skal være tilnærmet identisk med IE4:

  • Ikoner på et nettsted kan tilordnes diverse egenskaper og flyttes fra en ramme på nettstedet til et annet nettsted, eller til en annen Microsoft-applikasjon. Dette kan være svært interessant for nettbutikker, der et ikon kan representere en vare du vil kjøpe, eller en handlekurv som du fyller med varer og tar med deg til "kassa".
  • Lagring av informasjon i nettskjemaer, slik at brukeren kan lese hvordan et bestemt skjema ble utfylt neste gang websiden aksesseres.
  • Levering av informasjon om brukerens nettleserkonfigurasjon eller maskinvare til webtjeneren, med tanke på å avverge nedlasting av sider som ikke passer til konfigurasjonen eller maskinvaren.
  • Microsoft lover at IE5 vil være både raskere og mer stabil enn IE4. På den andre siden loves også mer forståelige feilmeldinger om noe skulle gå galt.

Det er ikke oppgitt noe dato for når IE5 blir tilgjengelig. Noen observatører regner med en prøveversjon en gang i juli eller august.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.