Global aktør investerer i Idex

WWTT har plattform og tjenester innen biometrisk ID.

Global aktør investerer i Idex
Skytjenesten FingerQ krypterer lynmeldinger og filer for lagring og overføring, basert på fingeravtrykk, slik at uvedkommende ikke kan snope i filer eller meldinger. Den tradisjonelle måten, med fri tilgang for lovlig og ulovlig overvåkning, er gjengitt i grått. Bilde: FingerQ.com

Det norske utviklingsselskapet Idex, kjent for sin fingeravtrykkssensor SmartFinger, har mottatt sin første investering fra en kommersiell aktør.

Hongkong-baserte World Wide Touch Technology (WWTT) produserer blant annet trykkfølsomt pekeutstyr, kontrollere til berøringsskjermer, fingeravtrykkslesere og annen elektronikk. De har nylig lansert FingerQ, en nettskytjeneste for kryptert filoverføring og lynmeldinger, som bruker egenproduserte fingeravtrykkslesere («PrivacQ») til å autentisere brukerne.

WWTT investerer 30,6 millioner kroner – 5 millioner dollar – i Idex ved å kjøpe 7,37 millioner nye aksjer i Idex til markedspris. Idex er børsnotert og har i dag en markedsverdi på 1,4 milliarder kroner.

Administrerende direktør Hemant Mardia i Idex sier at investeringen fra WWTT gjenspeiler en intensjon om å innlemme Idex-sensoren i produktporteføljen.

Hemant Mardia ble administrerende direktør i Idex i mai. Hans forgjenger, Ralph Bernstein, ble teknologidirektør. Mardia er blant annet tidligere toppsjef i det britiske børsnoterte telekomselskapet Filtronic, og han har nettverk blant komponentleverandører, nettoperatører og mobiloperatører samt selskaper innen sikkerhet og forsvar. Han har erfaring fra Europa, USA og Det fjerne Østen.
Hemant Mardia ble administrerende direktør i Idex i mai. Hans forgjenger, Ralph Bernstein, ble teknologidirektør. Mardia er blant annet tidligere toppsjef i det britiske børsnoterte telekomselskapet Filtronic, og han har nettverk blant komponentleverandører, nettoperatører og mobiloperatører samt selskaper innen sikkerhet og forsvar. Han har erfaring fra Europa, USA og Det fjerne Østen.

– Det nåværende produktet deres krever at fingeren sveipes over sensoren. De kommer til å utarbeide en utviklingsplan for et mer avansert produkt. Vi har et godt håp om at de vil velge SmartFinger, som kommer på markedet mot utgangen av 2013.

Finansielt sett er de 5 millioner dollar svært velkommen.

– Det gir oss et solid grunnlag for vårt videre arbeid, og sikrer oss langt på vei ut neste regnskapsår. Det betyr at vi har god tid til å planlegge nye investeringer, sier Mardia.

Han mener det er stort for Idex å anerkjennes av en aktør som tidligere har investert i begge Idex’ to store konkurrenter, og som har inngående kjennskap til både bransjen og markedet.

– Disse tidligere investeringene var betydelig mindre enn det de har satset på oss, 3 millioner dollar hver mot 5 millioner dollar til oss. De har trukket seg ut av den ene konkurrenten, Fingerprint Cards etter å ha bestilt 800 000 sensorer fra dem. De har opprettholdt investeringen i den andre, Validity.

Mardia vil ikke tallfeste hva slags volum SmartFinger-sensorer WWTT kan være interessert.

– Vi vet at de i år vil bestille noen få millioner sensorer til sammen, og at de neste år vil trenge flere. Hva det betyr for oss kan jeg ikke spå.

Fingeravtrykksleserne til WWTT er rettet mot pc og Android-mobiler og -nettbrett. Det er fordi Apple har kjøpt Authentec, en fjerde leverandør av fingeravtrykkssensorer, og vil trolig forbeholde Authentec-produkter til eget utstyr, det vil si iPhone, iPad og Mac.

Idex – og mange andre – venter at Apple vil integrere fingeravtrykkssensorer i kommende produkter, og at dette vil få konkurrenter til å gjøre det samme. Det innebærer at tallet på mobilt utstyr med integrert biometrisk ID ventes å eksplodere i tiden framover.

Produktene til WWTT omfatter etuier med fingeravtrykkslesere til Android-mobiler, og lesere som koples til USB-utganger på mobiler, brett og pc.

Ellers ventes avsløringer av amerikansk etterretnings rutinemessig tapping av nett- og telekommunikasjon å utløse større interesse for selvstyrte krypteringstjenester som FingerQ.

Merk: Artikkelen ble endret for å rette opp en misforståelse: WWTT har trukket seg fra Fingerprint Cards, og opprettholdt forbindelsen til Validity, ikke omvendt, slik det gikk fram av den opprinnelige formuleringen.

Les mer om: