Global dekning med GSM

Iridium, som etter planen lanserer sin satellittelefon i september, gjør det mulig for alle nordiske GSM-brukere å ringe til hvilket som helst sted i verden.

De siste nordiske roamingavtalene med GSM-operatører i Finland gjør det nå mulig for alle GSM-brukere i Norden å ringe hverandre uansett om det er GSM-dekning i området eller ikke. Dessuten vil alle GSM-brukere kunne ringe til alle andre GSM-brukere verden rundt. Dersom du har en Iridium-telefon vil du dessuten kunne ringe ut uansett om det er et bakkebasert GSM-nett i området eller ikke.

Fra før har Iridium inngått samtrafikkavtaler de fleste nordiske mobiloperatørene, som Telia Mobitel, Europolitan, Comviq, Telenor Mobil og NetCom.

De tre finske mobiloperatørene som nå også skal roame Iridium er Sonera, Radiolinja og Telia.

Iridium åpner nettet etter planen den 23. september. 66 satellitter i lave jordbaner utgjør hovedbestanddelen i Iridiums infrastruktur, som i prinsippet fingerer som et "vrengt" GSM-nett, som normalt har basestasjonene på jorden.

For å benytte nettet trengs egne Iridium-telefoner som ikke er ulik dagens mobiltelefoner, men med en større antenne. I og med roamingavtalene er det imidlertid fullt mulig for brukere av ordinære GSM-telefoner også å bruke Iridium. GSM-operatørene får med det global dekning og kundene kan både ringe til og ta imot samtaler fra Iridium-nettet.

Administrerende direktør i Iridium Communications Germany, som har ansvaret for Norden unntatt Danmark, sier at de mange internasjonale finske bedriftene nå kan dra nytte av Iridiums globale dekning

Til toppen