JUSS OG SAMFUNN

Global eller lokal handel?

Vil folk fleste handle globalt eller lokalt på nettet? Satsingen på norske nettbokhandler vil kunne gi oss noe av svaret, spår Spray GKs Jan Omdahl i dagens Stjernestreif.

Jan Omdahl
21. aug. 1998 - 11:33

"

Amerikanske nettbokhandler som Amazon og Barnes and Nobles er suksesshistorier innenfor nettbasert handel - til tross for store underskudd på driften. Amazon selger nå mer bøker enn USAs største fysiske bokhandlerkjede, og det er nok mang en etablert bokhandlerhøvding som angrer på at de ikke fulgte med i timen.

I Norge har dette selvsagt ikke gått bransjen hus forbi. De siste dagene har vi sett to nye nett-tjenester med bok på nettet som fokus. Schibsted har lansert Bokkilden, et norsk "svar" på Amazon. I går lanserte Dagbladet :på nettet sin sterkt utvidede litteraturtjeneste i, som også tilbyr bestilling av bøker på nettet fra Haugen Bok. (Første versjon av Dagbladet :på nettets litteraturtjeneste er tidligere omtalt i Stjernestreif.)

Er man opptatt av norsk litteratur, er valget relativt enkelt. Det samme gjelder hvis man er på jakt etter oversatt litteratur. Da går man til en av de norske nettbokhandlene, som både har utvalget og det redaksjonelle stoffet rundt utgivelsene. Er man ute etter det virkelig store utvalget i engelskspråklig litteratur, blir valget trolig Amazon.

Men hva gjør en bokkjøper som vil ha John Irvings nye roman og som like gjerne leser den på norsk eller engelsk? Både Bokkilden og Haugen Bok tilbyr "Enke for ett år" i norsk utgave til 369 kroner. Avtaleverket i bokbransjen gjør at de må ta samme pris for boka. På Amazon koster den samme boken snaut 20 dollar, eller under 150 kroner, selvsagt i amerikansk utgave. Dette vet de norske nettbokhandlene, så de tilbyr også bestilling av den amerikanske utgaven til henholdsvis 169 kroner (Bokkilden, der den koster 152 kroner for medlemmer) og 198 kroner (Haugen Bok).

Denne typen valgfrihet har norske bokkjøpere aldri hatt før. Den store verden, eller trygg, norsk virkelighet? Det skal bli interessant å se hva vi velger. Personlig holder jeg en knapp på det gamle maksimet "All business is local".

"

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.