Global hodejakt på søkeeksperter

Microsoft, Google og Yahoo konkurrerer om å trekke til seg verdens fremste søkeeksperter.

Microsoft, Google og Yahoo konkurrerer om å trekke til seg verdens fremste søkeeksperter.

De store søketjenestene seiler opp som klare vinnere i kampen om annonsedollarene på web. Derfor er konkurransen mellom Microsoft MSN, Yahoo og Google svært intens. Den gir seg også utslag i beinhard kamp om å ansette verdens fremste eksperter innen søk.

To utslag av denne globale hodejakten har vakt spesiell oppmerksomhet de siste par ukene. En framtredende søkeekspert, Kai-Fu Lee, sa nylig opp sin stilling i Microsoft for å begynne hos Google. Yahoo innrømmet på sin side at det har iverksatt en egen kampanje for å rekruttere søkeeksperter fra IBM.

Microsoft har anlagt sak for å hindre Lee fra å jobbe for Google. Begrunnelsen er en påstand om at Lees overgang til konkurrenten strider med kontrakten Lee underskrev da han tok i mot jobben i Microsoft. Lee hadde visepresidentrang i Microsoft og skulle overta som sjef for Googles avdeling i Kina. Microsoft sier Lee fikk innsyn i selskapets «mest følsomme tekniske og strategiske informasjon».

I går fikk Microsoft en rettslig kjennelse på at Lee ikke har anledning til å gjøre noe for Google som overlapper prosjekter han arbeidet med hos Microsoft.

Omtrent samtidig som Lee gikk til Google, ansatte Yahoo tidligere IBM-er Prabhakar Raghavan som forskningssjef. Hos IBM ledet Raghavan et prosjekt kalt Clever, som gikk ut på å utvikle algoritmer for bedre søkekvalitet. Prosjektet ble avsluttet ved årtusenskiftet, og Raghavan gikk til en annen utvikler av søketeknologi, Verity. I IBM fortsatte Raghavans tidligere kollegaer å forske innen søketeknologi. En av disse, Andrew Tomkins, meldte også nylig overgang til Yahoo.

Ifølge New York Times og Business Week, innrømmer Yahoo at det vil bevisst satse på å rekruttere ekspertise fra IBM. IBM har ingen kommentarer til dette. Yahoo understreker at man strengt vil avstå fra å bruke kunnskap som IBM har opphavsrett til.

Ifølge Business Week er Google og Yahoo de nye stjernene på rekrutteringshimmelen, slik at både nyutdannet og erfaren forskertalent som tidligere ville blitt snappet opp av Sun og Microsoft, i dag velger de store søketjenestene.

Google skal ha rekruttert opptil 230 ingeniører bare i andre kvartal, i tillegg til Microsoft-veteranen Lee og tidligere eBay-direktør Louis Monier – før det kjent som gründer av 1990-tallets populære søketjeneste AltaVista.

Raghavan og Tomkins er heller ikke de eneste store navn som er gått til Yahoo. I tillegg har Yahoo tatt inn flere titalls erkjente forskere, samt blant andre Larry Teisler, tidligere visepresident i Amazon.com med ansvar for «shopping opplevelse».

Til toppen