HELSE-IT

Global studie: Ni av ti helse-apper samler inn brukernes data

28 prosent av de analyserte appene gir ikke brukeren informasjon om hvilke data som samles inn.

Mer enn 20.000 helse-apper er undersøkt. Mange av dem ber brukerne om ulike helseopplysninger.
Mer enn 20.000 helse-apper er undersøkt. Mange av dem ber brukerne om ulike helseopplysninger. Illustrasjonsfoto: Peloton
Hjalte Josefsen, Version 2
22. juni 2021 - 19:00

De aller fleste helse-apper samler inn data om brukerne sine. Det viser en studie publisert i British Medical Journal, ifølge the Guardian.

Forskerne bak studien har analysert mer enn 20.000 forskjellige apper, som alle kan lastes ned fra Google Play Store. Flere av dem ber brukeren om helseopplysninger om for eksempel menstruasjon og kaloriinntak.

Forskernes analyse viser at 88 prosent av de analyserte appene samler inn informasjon om brukeren. Og mens altså nesten ni av ti apper høster brukernes data, informerer ikke 28 prosent av de analyserte appene brukeren om hva som samles inn. Dette er i strid med retningslinjene i Google Play Store.

– Våre retningslinjer er utformet for å beskytte brukernes sikkerhet. Når vi oppdager brudd på retningslinjene, tar vi grep, og vi er i ferd med å gjennomgå studien, sier en talsmann fra Google, ifølge Guardian.

Selv om de fleste apper samler inn data, kunne forskerne imidlertid bare dokumentere at en liten prosentandel (4 prosent) deler dataene med en tredjepart.

Denne artikkelen ble først publisert på Version 2.

Det er fornuftig å tenke gjennom én gang til om nytten av den billige elektroniske dørlåsen er verdt risikoen, skriver Joakim Valevatn i Teknologirådet.
Les også

Temu selger elektronikk som kan overvåke og spionere

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.