Globalstar utsetter gjeldsbetaling

Manglende inntekter og en mislykket markedsstrategi ligger bak Globalstars beslutning om å utsette betaling av gjeld. Nå skal selskapet lete etter mulige alternative løsninger.

Manglende inntekter og en mislykket markedsstrategi ligger bak Globalstars beslutning om å utsette betaling av gjeld. Nå skal selskapet lete etter mulige alternative løsninger.

Men hvilke de er og hvor de skal finnes har ikke styreleder i Globalstar, Bernard Schwartz, sagt noe om. Han har derimot benyttet de siste månedene til å berolige aksjonærer og kunder om at selskapet var i stand til å bygge en kapitalbase etter som virksomheten stadig skulle få flere kunder som ringte mer.

Mandagens beslutning om å stanse all betaling på selskapets gjeld som er på 3 milliarder dollar, bekrefter at Globalstar er i ferd med å lide samme skjebne som Iridium.

Målet nå er å sikre kapital for drift inn i neste år, men dette bil føre til at noen taper penger. Blant de som vil tape er Loral Space & Communications, som alene eier 39 prosent av Globalstar og har investert 1,3 milliarder dollar på å utvikle og sette i drift det satellittbaserte telefonisystemet.

Blackstone Group LP er nå engasjert for å finne løsninger for å drive Globalstar lenger, ikke for å planlegge konkurs og avvikling, sier Schwartz til The Wall Street Journal. Løsningen bør spare inn minst 400 millioner dollar - 3,5 milliarder kroner - på selskapets kostnader i år. Det aller meste av selskapets kostnader er knyttet til satellittsystemet.

Globalstar representerer i dag vel 35.000 betalende kunder, milevidt unna den millionen som trengs for å kunne drive selskapet fra måned til måned uten tap.

Stadig flere analytikere tror nå på at Globalstar ender i skifteretten, fordi det i dagens marked ikke er noen som vil investere flere dollar i satellittelefoni, spesielt ikke etter at eierne av Iridium i fjor vår måtte konstatere at investeringer på 60 milliarder kroner måtte avskrives i sin helhet.

Selv om Loral er den største eieren i Globalstar er det flere andre selskap som vil måtte skrive av millioner på Globalstar; Qualcomm, Alcatel og Vodafone Group, er også blant eierne.

Til toppen