PERSONLIGTEKNOLOGI

Gmail blir mindre privat

Google lar fremmede ta kontakt, uten å kjenne e-postadressen din.

Google gjør det nå enkelt for fullstendig fremmede å sende e-post til Gmail-kontoer.
Google gjør det nå enkelt for fullstendig fremmede å sende e-post til Gmail-kontoer. Bilde: All Over Press

Hvis du er Gmail-bruker er sjansen stor for at du også har konto i Googles sosiale nettsamfunn, Google+. De to tjenestene er i økende grad knyttet mot hverandre på godt og vondt.

Google gjør nå et kontroversielt valg ved å la fullstendig fremmede ta kontakt, helt uavhengig av om de kjenner e-postadressen din eller ikke.

Endringen ble kunngjort i går og skal rulles ut de nærmeste dagene.

– Har du noen gang hatt lyst til å sende e-post til noen du kjenner, men så har dere ikke hatt e-postadressene til hverandre? Fra og med denne uken, når du skriver en ny e-post, anbefaler Gmail Google+-forbindelsene dine som mottakere, selv om dere ikke har utvekslet e-postadresser ennå, skriver Google.

Nå blir det mulig å kontakte personer i Google-universet, uavhengig av om du har e-postadressen deres eller ikke.
Nå blir det mulig å kontakte personer i Google-universet, uavhengig av om du har e-postadressen deres eller ikke.

Heretter vil det dukke opp forslag til mottaker, inkludert vedkommendes profilbilde, etter hvert som man taster inn personnavn i til-feltet.

Den nye funksjonen er del av Googles initiativ for å smelte sammen tjenestene sine med Google+. Alle som oppretter en Gmail-konto får i dag automatisk også en Google+-konto, og det sosiale nettsamfunnet, en slags konkurrent til Facebook, oppgis å ha 540 millioner aktive brukere. Medlemsmassen vil nå fungere som et gigantisk kontaktregister.

Meldinger fra ukjente vil da ende ende opp i Gmail-innboksen. Avsenderen vil likevel ikke få innsyn i din e-postadresse, med mindre du svarer på meldingen.

Funksjonen blir tvangsinnført ved å gjelde automatisk. Det er likevel fullt mulig å blokkere for slik kontakt, men det krever aktiv handling.

En ny innstilling i Gmail lar brukerne bestemme hvem som kan sende deg e-post via Google+. Denne kan endres fra «Alle på Google+» til opsjoner som «Utvidede kretser», «Kretser» eller «Ingen».

– Minner om Buzz-fiaskoen

Sjef for aktivistgruppen Electronic Privacy Information Center, Marc Rotenberg, sier til Los Angeles Times at funksjonen «er en uhyggelig påminnelse om Buzz-fiaskoen», da Google forsøkte å tvinge Gmail-brukere over i den sosiale nettjenesten Buzz.

Introduksjonen av Buzz i 2010 regnes som en personvern-brøler av de sjeldne. Google ønsket å få en flying start på tjenesten ved å importere alle personer man hadde kommunisert med i Gmail som kontakter, men dette endte i skandale da alt fra voldsofres sensitive opplysninger til politiske aktivisters kontakter og journalisters konfidensielle kilder brått ble delt ut i all offentlighet.

Slik sett ser sammenligningen til Rotenberg ut til å være en smule overdrevet. Det som er likt er at ny funksjonalitet blir innført som et påskrudd standardvalg, fremfor å la brukerne velge å aktivere det selv.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.