Gmail blokkert i Kina

– Tvinger brukerne vekk fra tjenesten.

Gmail blokkert i Kina
Den store, kinesiske brannmuren sperrer nå det meste av Gmail-trafikken til og fra Kina. Bilde: PantherMedia / Alexander Drechsel

Store deler av Google e-posttjeneste, Gmail, har vært utilgjengelig i Kina siden fredag. Dette skriver Reuters i dag. Nyhetstjenesten siterer blant annet et ikke navngitt medlem av tjenesten GreatFire.org, som overvåker sensuren som kinesiske myndigheter gjør med «The Great Firewall Of China». Tilgangen på Gmail i Kina har vært ustabil i flere måneder – helt siden oppløpet til 25-årsdagen for massakren på Den himmelske freds plass den 4. juni 1989.

– Jeg tror myndighetene bare forsøker å ytterligere eliminere Googles tilstedeværelse i Kina, men også å svekke selskapets posisjon utenlands, sier GreatFire.org-medlemmet.

– Tenk deg at Gmail-brukere ikke når gjennom til kinesiske klienter. Mange på utsiden av Kina kan bli tvunget til å velge noe annet enn Gmail, sier medlemmet.

Googles egen trafikkmåling for Gmail til Kina viser en brå nedgang i datamengden fra og med fredag i forrige uke. Ifølge Google er det ikke noe galt på deres side.

Flere protokoller

Ifølge Reuters har kinesiske e-postbrukere kunnet benytte Gmail eller utveksle e-post med denne tjenesten via protokoller som IMAP, SMTP og POP3 selv om Gmail-websidene også tidligere har blitt blokkert. Men nå skal også Gmail-trafikk via disse protokollene være blokkert.

Til Reuters sier en vestlig person som jobber i Beijing at det blir stadig vanskeligere å koble seg til og å jobbe i Kina når tjenester som Gmail blir blokkert. Han sier videre at VPN ser ut til å være den eneste muligheten til å få gjort noe på nettet for tiden i Kina.

I 2010 ble hele den kinesiske virksomheten til Google flyttet til Hong Kong. Antatt statlige IT-angrep og omfattende sensur skal ha vært hovedårsakene til dette. Mange Google-tjenester, som Google Play, er derfor ikke tilgjengelige for kinesere flest. Nylig har det vært tegn til en viss interesse fra Googles side for å gjøre et nytt forsøk i Kina. Men de stadige blokadene fra kinesiske myndigheters side, bidrar ikke til økt sannsynlighet for at dette vil skje med det første.

    Les også:

Les mer om: