FORBRUKERTEKNOLOGI

Gmail endelig ute av beta

Google lemper en mengde tjenester ut av prøvestadiet.

8. juli 2009 - 07:49

Helt siden 1. april 2004 har Google Gmail satt standarden for epost som en nettjeneste. Allerede fra start med oppsiktsvekkende én gigabyte gratis lagringsplass, mens nærmeste konkurrent bød på noen stusselige megabytes.

Først var den kun tilgjengelig for noen få utvalgte, brukere som igjen fikk lov til å invitere nye brukere. Årene gikk og tjenesten ble oppgradert med nye funksjoner og mer lagringsplass. Men stadig som en beta.

Ved femårsjubileet tidligere i år var løsningen fremdeles i betastatus, selv om Gmail neppe kan sies å ha vært mindre stabil eller utsatt for flere feil enn andre nettjenester.

I går kom endelig den etterlengtede beskjeden: Gmail er ikke lenger i beta.

Samtidig løftes hele Googles nettbaserte kontorpakke, kjent som Google Apps, ut av prøvestadiet.

Nettgiganten skriver at mange har ventet på dette, og spurt hvorfor ikke dette har skjedd tidligere. Etter så mange år har betanavnet nærmest vært oppfattet som en spøk.

Det er liten tvil om at Google med dette prøver å tekkes bedriftskunder, som dermed får et argument mindre for ikke å benytte deres tjenester. For næringslivet er programvare med betastempel lite fristende.

- Det har vokst frem en betakultur rundt nettjenester, og selve meningen bak betauttrykket kan diskuteres. Vi beveger oss mot en verden med raske utviklingssykluser der produkter som Gmail videreutvikles uten stans, heller enn forrige tiårs hermetiske og stillestående programvare, heter det i et blogginnlegg fra selskapet.

For nostalgiske personer som ikke helt klarer å vende seg til tanken om at epostprogrammet deres nå har status som ferdig, tilbyr Google tillegget «tilbake til beta». Alle som ønsker betalogoen tilbake kan aktivere dette under «Labs»-fanen.

    Les også:

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.