ANALYSER

Gmail er større enn Hotmail

Stadig flere bruker Googles e-posttjeneste.

Googles e-posttjeneste, Gmail, har på åtte år greid å passere Microsofts Hotmail og Yahoo Mail i antallet aktive brukere. Illustrasjonen viser det nye brukergrensesnittet for å skrive e-post.
Googles e-posttjeneste, Gmail, har på åtte år greid å passere Microsofts Hotmail og Yahoo Mail i antallet aktive brukere. Illustrasjonen viser det nye brukergrensesnittet for å skrive e-post. Bilde: Google
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. nov. 2012 - 11:33

Microsofts Hotmail-tjeneste, som selskapet kjøpte i 1998, har i mange år vært mest brukte e-posttjenesten i verden. Den webbaserte tjenesten har siden starten blitt tilbudt gratis, noe som var med på å danne grunnlaget for kraftig vekst. Hotmail ble forøvrig døpt om eller «oppgradert» til Outlook.com i august i år.

Men Microsoft er på ingen måte alene i dette markedet. I dag er de to største konkurrentene Yahoo Mail og Googles Gmail.

Allerede i sommer meldte Google at Gmail hadde passert 425 millioner aktive brukere, et tall som antydet at Gmail allerede på dette tidspunktet hadde passert de to store konkurrentene i antallet brukere. Men tallet var langt høyere enn tredjepartstall som fra ComScore. Disse tallene fortalte at Hotmail stadig var størst. Brukertall som Microsoft og Yahoo tidligere har rapportert, har vært svært mye nærmere tallene til ComScore enn det som har vært tilfellet for Gmail-tallene. Både Microsoft og Yahoo har tidligere vist til ComScore-tallene, noe som tyder på at de stemmer ganske godt med selskapenes interne tall.

Men tallene fra ComScore inkluderer bare bruken av webbasert bruk i hjemmet og på jobben, ikke bruk av tjenestene via mobiltelefoner eller egne e-postklienter (IMAP eller POP), som som kan forklare spriket i tallene, dersom Hotmail og Yahoo Mail i mindre grad brukes via andre klienter enn nettlesere.

Uansett, i går skal ComScore ha kommet med ferske tall for oktober. Disse tallene er gjengitt av GigaOm og viser at Gmail har passert Hotmail også i ren webbruk. Men ledelsen er svært liten.

Globalt har ComScore registrert 287,9 millioner unike brukere av Gmail i oktober. Tilsvarende tall for Hotmail og Yahoo Mail var henholdsvis 286,2 millioner og 281,7 millioner. Så tjenestene er uansett temmelig jevnstore, dersom man skal tro ComScore-tallene.

Sannsynligvis er det mange som bruker flere av tjenestene. Tallene sier ingenting om hvilken av tjenestene, om noen, som brukerne anser som sin foretrukne e-posttjeneste.

Ifølge GigaOm opplyser ComScore at det er i USA, Japan, India, Storbritannia og Frankrike at man finner flest brukere Gmail- og Yahoo Mail-brukere. Det er mange amerikanske, britiske og franske brukere av Hotmail også, men her følger Brasil og Mexico på de neste plassene.

I USA er Yahoo Mail fortsatt den mest brukte, webbaserte e-posttjenesten. Ifølge ComScore-tallene benyttes den av 40,8 prosent av alle amerikanske nettbrukere. Gmail brukes av 36,7 prosent, mens Hotmail er helt nede på 18,9 prosent.

Google har forøvrig denne uken forhåndslansert et nytt brukergrensesnitt for å skrive ny e-post i Gmail. Enn så lenge er det frivillig å ta det i bruk.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.