Gmail er ti år

Lanseringen mange trodde var en spøk.

Gmail er ti år
Gmail, slik e-posttjenesten har framstått i det siste. Bilde: Google

I dag er det ti år siden Google lanserte webbaserte e-posttjenesten Gmail. Tjenesten inkluderte den gang 1 gigabyte med gratis lagringsplass, noe som på denne tiden ble oppfattet som ekstremt mye. Konkurrerende tjenester som MSN Hotmail og Yahoo Mail tilbød sjelden mer enn fem til ti megabyte med gratis lagringsplass.

Gmail ble også lansert sammen med ideen om at brukerne ikke lenger skulle sortere meldingene i egne mapper. I stedet skulle man enkelt kunne finne fram til riktig melding ved hjelp av søk og samtale-visning. Men mapper støttes fortsatt den dag i dag.

Det faktum at Gmail ble lansert som en begrenset betaversjon den 1. april 2004 gjorde at mange trodde det dreide seg om en aprilspøk. Det kan man blant annet lese i kommentarene til artikkelen digi.no skrev om lanseringen. Datoen var selvfølgelig ikke tilfeldig valgt, og den innledende mistroen til kunngjøring førte nok til at nyheten fikk langt mer oppmerksomhet enn den ellers ville ha gjort.

Gmail har i årene som har gått greid seg godt i konkurransen i e-postmarkedet i årene som har gått. Hvor mange det er som bruker Gmail nå, er uklart. Det ferskeste tallet vi vet om for antall Gmail-brukere, stammer fra juni 2012. Da hadde tjenesten 425 millioner aktive brukere, ifølge Google selv.

En noe eldre utgave av Gmail.
En noe eldre utgave av Gmail. Bilde: Gustavo da Cunha Pimenta/Flickr (CC BY-SA 2.0)

E-posttjenesten har siden lanseringen blitt kontinuerlig videreutviklet. Dette er nok den viktigste årsaken til at tjenesten fortsatt er mye brukt. Men først i 2009 tok Google vekk beta-merkelappen fra tjenesten.

Den mest kontroversielle funksjonaliteten har helt siden starten vært at Google tilpasser annonsevisninger etter blant annet innholdet i e-postmeldinger i Gmail. Allerede den 5. april 2004 skrev digi.no om protester mot dette.

Introduksjon til Gmail fra 2004.
Introduksjon til Gmail fra 2004. Bilde: REX/Dean Murray/All Over Press

Ingenting tyder på at protestene den gang førte fram eller hadde noen negativ innvirkning på interessen for tjenesten. Det er først nylig at Google har blitt saksøkt for denne virksomheten, som altså har vært kjent i ti år.

I forbindelse med tiårsjubileet har Google lansert en ny Gmail-funksjon som er basert på en av de mer omtalte trendene for tiden. Merk datoen!

    Les også:

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.