Gmail har fått tale- og videotelefoni

Gmail-brukere kan nå se sine kontakter mens de prater med dem i nettleseren.

Gmail har fått tale- og videotelefoni

Gmail-brukere kan nå se sine kontakter mens de prater med dem i nettleseren.

Google lanserte i dag en tale- og videotelefoniutvidelse til e-posttjenesten Gmail. Dette gjør det mulig for Gmail-brukere som har mikrofon å snakke med sine kontakter. Har brukerne i tillegg webkamera knyttet til PC-ene, kan de i tillegg se hverandre. Dette gjøres direkte i nettleseren, men krever en programvareutvidelse på omtrent 2 megabytes til nettleseren.

Målet til Google har vært å gjøre tjenesten så enkel å bruke som mulig.

For å starte tjenesten, må brukeren åpne et Gmail «chattevindu». Deretter må man velge legg til «stemme-/videochat» fra «valg»-menyen nederst. Har ikke brukeren benyttet tjenesten tidligere, vil nettleserutvidelsen bli installert.

Deretter må Gmail åpnes på nytt. Da skal «valg»-lenken i chattevinduet ha blitt endret til å hete «video og mer». Fra den kan man velge «start videochat».

Brukeren kan endre størrelsen og plasseringen av videostrømmen, eller kjøre den i fullskjermsmodus.

Googles Gmail video chat
Googles Gmail video chat

Chattemulighetene blir i de neste dagene gjort tilgjengelig globalt i 50 språkdrakter. Den støttes av Windows XP og nyere, samt Intel-basert Mac OS X v10.4 eller nyere. Alle nettlesere som støtter den nyeste versjonen av Gmail skal kunne benyttes. Dette skal i alle fall gjelde Googles egen Chrome, Firefox 2.0 og nyere, Internet Explorer 7 og Safari 3.

Også brukere av Google Apples skal kunne bruke tale- og videotjenestene uten ekstra kostnader.

De nye tjenestene er basert på standarder som XMPP, RTP og H.264.

Google har oppgitt mer informasjon her, men lenken som er oppgitt til chattetjenesten fungerer i skrivende stund bare i Firefox.

Til toppen