BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gmail og Docs har fått offline-støtte

Får trolig størst betydning for Chrome OS.

Webapplikasjonen Offline Gmail for Google Chrome.
Webapplikasjonen Offline Gmail for Google Chrome. Bilde: Google
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. sep. 2011 - 09:24

Google kunngjorde i går at selskapets e-post-, kalender- og dokumenttjenester, Gmail, Calendar og Docs, har fått offline-funksjonalitet, noe som innebærer at de kan brukes i nettleseren selv om Internett-forbindelse ikke er til stede.

Denne funksjonaliteten er særlig viktig for brukere av Chromebooks, bærbare datamaskiner utstyrt med Googles Chrome OS. Disse maskinene har i utgangspunktet begrensede lagringsmuligheter, og mangelen på tilgang til e-post, kalender og dokumenter i frakoblet modus har vært blant de viktigste ankepunktene mot løsningen.

Men også brukere av andre systemer som til tider er uten Internett-forbindelse, vil kunne ha nytte av offline-funksjonen.

Google har tidligere tilbudt frakoblet-funksjonalitet i forbindelse med blant annet Docs, men denne var basert på den nå pensjonerte plugin-teknologien Gears. Den nye løsningen fungerer mer eller mindre direkte i nettleseren, men det er en rekke unntak og begrensninger.

For det første er det kun Googles egen nettleser, Chrome, i tillegg til Chrome OS, som støttes. Årsaken til dette er at andre nettlesere foreløpig mangler noe av den funksjonaliteten webapplikasjonene avhenger av, blant annet det Google kaller for bakgrunnssider. Selskapet lover støtte for andre nettlesere så snart de eventuelt får på plass den funksjonaliteten som kreves. Det er ikke gitt at det vil skje med det første.

Kalender- og dokumenttjenestene vil fungere helt uten videre i Chrome, så snart de har blitt ferdig rullet ut. Foreløpig er det kun lesing som er mulig. Støtte for frakoblet oppretting og redigering loves på litt lenger sikt.

Offline Gmail startes fra siden som vises når man åpner en ny fane i Google Chrome
Offline Gmail startes fra siden som vises når man åpner en ny fane i Google Chrome

Offline-støtten til Gmail er et kapittel for seg. Det er nemlig ikke den vanlige Gmail-tjenesten som har fått offline-støtte, men en egen webapplikasjon som installeres i Chrome fra Chrome Web Store. Denne er deretter tilgjengelig fra siden som vises når man åpner en ny fane. Men ikke med all den funksjonaliteten som er tilgjengelig i den vanlige Gmail-løsningen.

Dersom man har tusenvis av meldinger lagret i Gmail, så vil ikke alle være tilgjengelige i offline-modus. I utgangspunktet er det de omtrent 500 nyeste meldingene som vil være tilgjengelige, men det er en del unntak, noe som beskrives her.

Offline-utgaven av Gmail er faktisk basert på Gmail-webapplikasjonen for nettbrett, som kom til Apples iPad i april. Også denne har offline-støtte.

Slik offline-utgaven av Gmail framstår nå, så er den først og fremst nyttig for brukere av Chrome OS eller brukere av andre systemer som ønsker offline-funksjonalitet for Gmail, uten å måtte installere et separat e-postprogram.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.