Gnistrende Java på Suns nye NC-brikke

Foreløpige tall tyder på at Java-ytelsen til Suns nye NC-brikke MicroJava 701 er på høyde med et 128 MB UltraSparc-system med JIT-kompilator.

Foreløpige tall tyder på at Java-ytelsen til Suns nye NC-brikke MicroJava 701 er på høyde med et 128 MB UltraSparc-system med JIT-kompilator.

Sun viste en prototyp av den framtidige NC-brikken MicroJava 701 ved teknologiseminaret Microprocessor Forum i forrige uke. Brikken er bygget rundt en kjerne kalt PicoJava II, en oppgradert utgave av PicoJava I som i våres ble lisensiert til partnere som NEC, Mitsubishi, Samsung og Rockwell. (Sistnevnte var forresten først ute med en egen Java-brikke, JEM 1, tidligere i år.)

Forbedringen gjør at langt flere instruksjonssekvenser kan eksekveres i en enkel klokkesyklus.

MicroJava 701 er laget for å eksekvere Java byte-kode direkte. Java byte-kode er den formen et Java-program har når det distribueres - klar til kjøring på en Java virtuell maskin. Vanligvis skjer dette ved at instruksjonene tolkes sekvensielt. Ytelsen blir langt bedre med en JIT-kompilator (for just in time). Det optimale er likevel å lage en prosessor som kan kjøre byte-kode direkte.

Paradoksalt nok er ikke operativsystemet JavaOS som brikken skal kjøre under, hundre prosent Java. 40 prosent er C, og kjernen PicoJava II er laget med tanke på effektiv kjøring av C og C++-kode. Årsaken er hensynet til anvendelser som kan kreve sanntidsoperativsystemer, der C-egenskaper er en nødvendighet.

MicroJava 701 har en klokkefrekvens på 200 MHz, mot 133 MHz for PicoJava I-baserte brikker. Det er produsert i 0,25 mikron CMOS og inneholder 2,8 millioner transistorer. Den er utstyrt med en 33 MHz PCI-buss og en 66 MHz minnebuss. Energiforbruket er rundt fire watt.

De første eksemplarene ventes til våren, med volumproduksjon til neste høst.

Brikken er beregnet på spesialiserte terminaler, i tillegg til NC-er.

Ifølge Sun oppnådde MicroJava 701 en måling på 13.332 på standardtesten Caffeine Mark fra Pendragon Software. En 200 MHz UltraSparc med 128 MB minne og JIT-kompilator oppnådde 13.911 i samme test. En 200 MHz Pentium Pro med 32 MB minne under Windows NT 4.0 SP3 med JIT-kompilator oppnådde 4.242.

Sun har antydet at MicroJava 701 vil prises omtrent som en Pentium Pro. Pris/ytelses-forholdet er altså foreløpig tre til én i MicroJavas favør, vel å merke for Java-applikasjoner.

Til toppen