Gnome Desktop kan kjøres under Windows

GTL har laget en Windows-utgave av Linux-grensesnittet Gnome Desktop. Det lar PC-er kjøre Linux- og Windows-applikasjoner samtidig.

GTL har laget en Windows-utgave av Linux-grensesnittet Gnome Desktop. Det lar PC-er kjøre Linux- og Windows-applikasjoner samtidig.

GTL, også kjent som Global Technologies Ltd Inc, er et amerikansk programvarehus som blant annet tilbyr et utviklingsverktøy kalt U/WIN. Dette er et Win32-program utviklet med utgangspunkt i forskning utført av blant andre David Korn ved AT&T Research (Korns etternavn er udødeliggjort i betegnelsen for skallprogrammet KornShell).

U/WIN brukes både for å kjøre Unix-programmer under Windows, og til å kompilere Unix kildekode slik at det kan kjøres under U/WIN. Gnome Desktop med tilhørende applikasjoner omfatter nærmere fire millioner linjer med kildekode. Kompileringen under U/WIN ble gjort av én person på halvannen uke, og færre enn 100 kodelinjer måtte endres. GTL mener dette er i seg selv et bevis på styrken til U/WIN, samtidig som resultatet, Gnome Desktop for Windows, gjør det mulig for en bedrift å standardisere egenutvikling til Linux, selv om flertallet av PC-ene i organisasjonen kjører Windows.

GTL tilbyr Gnome Desktop for Windows til gratis nedlasting fra sitt nettsted. Samtidig må du laste med GTLs utgave av U/WIN i utgave 2.8 eller senere, og en X11-server for Windows i utgave R6.4. Det gis instrukser for hvordan skaffe det siste. Alternativt kan CD-er bestilles. U/WIN 2.8 i GTL-utgave krever en egen betalt lisens hvis den skal brukes profesjonelt i mer enn tretti dager.

GTL forklarer at det i dag finnes tre utgaver av U/WIN 2.8. AT&T Research og Wipro Technoloogies har hver sin variant. De tre bedriftene samarbeider med sikte på å få til en felles utgave av U/WIN 3.0. Da kan det også tenkes at en X11-server buntes i pakken.

Gnome Desktop konkurrerer som kjent med KDE Desktop som grafisk brukergrensesnitt til Linux. GTL sier de vil vurdere å overføre også KDE Desktop til Windows.

Til toppen