Gnome forbereder fullverdig pakke for enbruker Linux

IBM, Compaq, Hewlett-Packard og Sun er med på å utvide Gnome-prosjektet til en stiftelse som skal sørge for en standard pakke for enbruker Linux, buntet med en avansert Office-suite.

IBM, Compaq, Hewlett-Packard og Sun er med på å utvide Gnome-prosjektet til en stiftelse som skal sørge for en standard pakke for enbruker Linux, buntet med en avansert Office-suite.

Linux har for lengst blitt en viktig faktor innen tjenere, der operativsystemet ifølge IDC er i ferd med å ta igjen Windows. Men på arbeidsstasjonssiden er det få som tør gå over til Linux, der det ennå ikke finnes allment aksepterte løsninger innen grafisk brukergrensesnitt eller kontorprogramvare.

I går startet messen og konferansen Linux World i San Jose i California. Flere amerikanske tjenester skriver at stiftelsen Gnome Foundation vil bli opprettet i løpet av dagen. Bak opprettelsen står Gnome Project, kjent for arbeidet med et grafisk brukergrensesnitt til Linux som konkurrerer med det fra KDE. Andre medvirkende er Linux-selskaper som Red Hat og VA Linux, samt kjente store aktører som IBM, Compaq, Hewlett-Packard og Sun. Free Software Foundation og Object Management Group er også med på tiltaket.

I tilknytning til opprettelsen, vil det bli kunngjort initiativer rundt brukergrensesnittet og en standard pakke med kontorprogramvare. Sun vil bidra med StarOffice som det publiserte kildekoden til i juli i år. Det antas at Gnome, som allerede driver prosjektet Gnome Office, også vil bidra med applikasjoner og moduler.

Det er ikke snakk om å slå sammen brukergrensesnittene fra Gnome og KDE, der blant annet det norske utviklingsselskapet Trolltech er involvert gjennom sitt verktøy QT. I dag er KDE standardvalget til SuSE, Corel og Caldera, samt på IBMs bærbare PC-er med forhåndsinstallert Linux. Red Hat tilbyr i dag KDE som alternativ. Hvilket grensesnitt man velger, får følger for hvilke applikasjoner man kan installere.

Ifølge Cnet har Gnome utviklet en komponentmodell kalt Bonobo, tilsvarende Microsoft COM. Applikasjoner utviklet med denne modellen vil kunne bruke hverandres komponenter. StarOffice vil bruke Bonobo, i likhet med Netscapes presentasjonsmotor Gecko. For kontoranvendelser som e-post og tekstbehandling, vil det si at tekstbehandlerens stavesjekk vil kunne brukes i regnearket og e-post-håndtereren, og at visningen av html-formatet vil være felles for alle applikasjoner.

Techweb gir en enkel forklaring på hindringen som Linux-baserte kontorapplikasjoner står overfor. En kunnskapsarbeider skal ikke kaste bort mange timer på mislykkede forsøk på å utnytte en mangelfull Microsoft Office-kompatibilitet, før det hadde lønt seg å spandere en full lisens på både Windows og Office.

Les mer om Gnome:


Slipper nye brukergrensesnitt
Mange spennende nyheter i KDE 2.0
Gnom gjør nordmann av seg
Gnome 1.0 er klar
Ny Linux-klient vil kunne kjøre Windows-programmer

Til toppen