Go for Thor!!

Klokken 00.39 norsk tid ble satellitten Thor II skutt opp fra Cape Canaveral i Florida, USA.

Klokken 00.39 norsk tid ble satellitten Thor II skutt opp fra Cape Canaveral i Florida, USA.

I et hav av ild og røyk løftet bæreraketten Delta II seg fra bakken med en dyrebar last; satellitten Thor II, navngitt av Thor Heyerdal.

Som hans Kon-Tiki ekspedisjon i ukjent farvann, er Telenor også i ferd med å utforske og enda mer; gjøre seg bruk av de mulighetene som ligger i verdensrommet.

Som planlagt nådde bæreraketten lydens hastighet etter 32,5 sekunder, mens de tre første smårakettene forlot bæreraketten etter 49,6 sekunder.

Etter et avbrutt forsøk og en utsatt oppskytningsdag kunne folk hos satellitteier Telenor, satellittbygger Hughes og ansvarlig for satellittoppskytningen McDonnell Douglas konstatere at alt fungerte perfekt.

Thor II forlot oppskytningsplatform 17A på Cape Canaverals militære del nøyaktig etter planen klokken 18:39 Florida-tid - 00:39 norsk tid etter en nedtellingsprosedyre som gikk etter planen.

Bæreraketten tar med seg Thor-satellitten i flere ulike ventebaner før den etter en uke plasseres i geostasjonær bane. Satellitten er imidlertid ikke ennå på sin rette posisjon, og den når den ikke før rundt 1. juli, og det er først da testen av satellitten starter og Telenor overtar Thor II fra Hughes.

Delta II-raketten består av tre trinn, der de to siste er de som skal justere satellitten slik at den havner i sin rette posisjon. Satellittens egen drivstoffbeholdning skal bare brukes for å justere satellitten i posisjon en grad vest.

Det var først tirsdag ettermiddag lokal tid at det ble bestemt at oppskytningen skulle gå etter planen ved første mulighet, etter at ugunstig vær gjorde at oppskytningsledelsen valgte å ikke en gang forsøke å gjennomføre en oppskytning mandag.

Det har den siste uken vært knyttet stor spenning til denne oppskytningen som for alvor kan sette Telenor på kartet som en stordistributør av satellittbaserte tjenester i Norden og Europa.

Endelig svar får ikke Telenor før Hughes og Nittedal Jordstasjon kan fortelle at satellitten fungerer som planlagt og kan sende med tilstrekkelig kapasitet på alle de 15 transponderne om bord. En transponder representerer en TV-kanal. Med digital distribusjon kan hver transponder sende fem digitale TV-kanaler.

Thor II innebærer en investering for Telenor Satellite Services på vel en milliard kroner. Thor II er ikke bare den første satellitten som Telenor selv får bygget etter egne kravspesifikasjoner, men også den første norske satellitten.

Til toppen