RESULTATERFINANS

God balanse på børsen

Utviklingen i IT-aksjene ved Oslo Børs torsdag viser et marked som ser ut til å være i god balanse. Omsetningen er akseptabel og kursutslagene indikerer et marked som hverken er for nervøst eller euforisk i sin holdning til fremtiden.

Jørgen Christiansen
29. okt. 1998 - 16:59

Basert på de offentliggjorte forventningene til Merkantildatas resultater, har selskapet igjen levert et bedre resultat enn ventet. De mer uoffisielle "hviske-estimatene" ser imidlertid ut til å ha vært omtrent i tråd med hva markedet ventet. Det er vel slik det skal være.

Børsverdien til Merkantildata økte med knappe tre prosent i løpet av dagen, og det er vanskelig å argumentere for at selskapet er spesielt høyt priset med mindre man da er seriøst bekymret for den økonomiske utviklingen i Skandinavia det nærmeste året, og samtidig tillater seg å mene at det vil slå ut også for IT-sektoren.

På tross av et vanskelig emisjons-marked klarte Agresso i går å hente inn 75 millioner kroner i en rettet emisjon mot profesjonelle investorer. Emisjonen ble overtegnet.

Vi har tidligere påpekt at den nervøsiteten som tidligere i høst gav slike brutale utslag ved Oslo Børs, nå er som blåst vekk fra markedet. Et sikkert tegn på dette er at kursen på Tandberg Television fortsetter å stige, selv om selskapet allerede er priset på meget gode prestasjoner.

En viktig årsak til at nervøsiteten ikke akkurat er dominerende i dagens marked er resultatene - i hvert fall innen IT-sektoren - stort sett viser at tredje kvartal var et kvartal bedre enn det tradisjonelt har vært. Dermed var det i hvert fall ikke i dette kvartalet noen tegn til en brems i sektoren.

I et slik marked tar flere aksjer igjen noe den negative korreksjonen som sved så kraftig i sommer og høst. ASK steg med seks prosent torsdag og er dermed på samme nivå som ved utgangen av juli måned.

Provida viser fremdeles en grei vekst, selv om det må være lov å påpeke at utviklingen trolig er dårligere enn i hvert fall deler av markedet hadde håpet på. Aksjen var lite omsatt torsdag, men falt 5,4 prosent.

Vi antydet tirsdag at det så ut som om deler av markedet visst noe om tallene til Provida som ikke var offentlig kjent. Det viste seg å stemme. Tapet i oppkjøpte RS/2 på 11,5 millioner kroner i første halvår kunne med hell vært offentliggjør på et tidligere tidspunkt. Det øker ikke tilliten til selskapet at slik informasjon blir holdt igjen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.