God kritikk av verdens første UMTS-tjeneste

Etter et par uker på lufta omtales NTT DoCoMos lansering av tredje generasjons mobilnett i svært så positive ordelag.

I en rapport fra Northstream heter det at 3G-tjenesten FOMA (freedom of multimedia access) fungerer relativt bra, tross for enkelte barnesykdommer. Positivt er det også at DoCoMo har opplyst om problemene til kundene. Men akkurat det har ikke satt en demper på interessen.

I løpet av få dager etter lanseringen 1. oktober var alle de dyreste 3G-telefonene solgt, telefoner som gjør det mulig å overføre levende bilder. Tjenesten blir imidlertid ikke tilgjengelig før ved årsskiftet. Det er så langt bare Panasonic og NEC som har produsert mobiltelefoner til det nye mobilnettet og som er godkjent av DoCoMo. Tross skyhøye priser på opp til 9.000 kroner regner DoCoMo å selge mellom 20.000 og 25.000 telefoner i løpet av oktober.

- Jeg fikk knapt telefonen ut av butikken på grunn av selgernes reservasjoner. Han advarte meg mot alle tenkelige tekniske problem og begrensninger i dekningen, skriver Anders Roos i rapporten fra Northstream.

Northstrem skriver da også at den manglende hype fra selskapet, og alle tenkellige reservasjoner kan vise seg å være svært så smart. NTT Docomo planla å starte sin mobiltjeneste i mai, men valgte å utsette lanseringen til oktober. Dermed ble forventningene dempet. - Da kan også de gode nyhetene komme når utviklingen tar fart, noe bransjen trenger, skriver Roos.

I dag kommer nedlasting av filer opp i hastigheter på mellom 200 og 250 kb/s, heter det i Northstreams rapport..

Foma-tjenesten gjør det mulig med teoretiske nedlatingshastigheter på 384 kb/s, og sendehastigheter på 64 kb/s, tilsvarende ca. 40 kb/s i GPRS. Månedsavgiften er fra null til 700 kroner, mens trafikken utover et gitt nivå varierer fra 13 til 135 kroner per MB/s

Til toppen