Gode intensjoner, men Obscura forblir obskurt

To fotografer med gode intensjoner lanserer en norsk portal for fotointeresserte. En ellers fyldig tjeneste oppfyller imidlertid ikke minimumskravet til en fototjeneste på nett; akseptable bilder.

To fotografer med gode intensjoner lanserer en norsk portal for fotointeresserte. En ellers fyldig tjeneste oppfyller imidlertid ikke minimumskravet til en fototjeneste på nett; akseptable bilder.

Den nye fotoportalen er satt i gang av to personer med lang erfaring innen fotografi: redaktør Knut Førsund har tidligere vært redaktør av bladet "fotografi" i femten år, mens daglig leder Per Harald Strøm blant annet har vært formann i Oslo Kamera Klubb.

De to har svært gode intensjoner, ikke minst med idéen om en interaktiv tjeneste der brukerne kan legge inn både bilder og informasjon selv. Dessuten skal nyheter, aktivitetskalender og gratis bruktmarked lokke interesserte til en tjeneste som er annonsefinansiert.

- I Obscura skal vi pleie alle interesser, så vel for familieknipseren som for den avanserte amatøren og yrkesfotografen. Vi skal også utnytte Internetts fortrinn, både når det gjelder hurtighet og interaktivitet med leserne, sier redaktøren i en pressemelding.

I tillegg til Førsund og Strøm, står Rolf-Arne Sand bak designen og Nitro Media bak databaseløsningen.Og initiativtagerne vil gjerne knytte til seg flere folk til originale oppgaver.

En linkrøkter er en person som skal ha ansvaret for å finne pekere til relevante norske og utenlandske tjenester. Linkrøkterne skal også vurdere innkomne foslag til tjenesten. Anmelderne og kritikerne blir lokket med gratis adgang til utstillinger, invitasjoner til vernissager og bokeksemplarer som man får beholde selv. Ikke så mye penger å hente altså, men kanskje desto mer ære og berømmelse.

Det viktigste de nye ansatte kanskje kan bidra med til Obscura, er gode bilder på tjenesten. digi.no har tatt kontakt med opphavsmennene og fått tillatelse til å gjengi to av bildene som er lagt inn.

Hovedoppslaget på tjenesten er i skrivende stund prydet med et bilde tatt i skarp sol med slagskygge og ellers laber kvalitet, både foto- og uttrykksmessig (i hvert fall i gjengivelsen på Internett og med fargeoppløsningen på min dataskjerm).
(Foto: Ellen Holtskog)
<br><br><br><br><br>Selv om slike vurderinger alltid blir personlige og svært subjektive, synes det nokså innlysende at en portal som skal fremme fotointeressen bør stille visse kvalitetskrav til egne fotografier.

Dette er da også redaktør Knut Førsund helt enig i og medgir overfor digi.no at bildet han selv har knipset i forbindelse med presentasjonen av Obscura i VG-Huset 27. april, ikke er blant de beste han har tatt (se under).

En forsamling på 25 nysjerrige hadde da troppet opp for å sjekke ut hva det nyeste tilbudet innen digital fotografi inneholdt. Hvis de i ettertid har gått inn på weben for å sjekke tjenesten etter lanseringen, er det en mulighet for at de surfer skuffet ut igjen.

I hvert fall hvis de er profesjonelle fotofolk.<br><br>

(Foto: Knut Førsund)

Til toppen