Gode nyheter for deg som ikke liker tastaturet

Det går mot mindre feiltasting og slitne fingre: Til neste år kommer programpakken som lar deg lese inn tekst på PC-en din og styre datamaskiner.

Det går mot mindre feiltasting og slitne fingre: Til neste år kommer programpakken som lar deg lese inn tekst på PC-en din og styre datamaskiner.

Vi tar tastaturet som en selvfølge, men engelsk-språklige brukere har lenge hatt et alternativ: programvare som lar deg diktere tekst og få den lest opp. Og etter mange års venting går nå startskuddet for norske brukere 25. april.

Da skal Nordisk Språkteknologi lansere første versjon av sine grunnteknologier, en for opplesing av datatekst og en for diktering av tekst.

- Vi er nå ferdig med noen av teknologiene og lanserer disse til partnere, så de og vi kan bygge ferdig programpakker. I august/september kommer systemer som vil la kundene få lest opp tekst over telefonen, for eksempel ruteopplysninger, forteller Geir Arne Veglo, administrerende direktør i Nordisk Språkteknologi til digi.no.

De første som får diktere tekst til PC blir jurister og andre yrkesgrupper som bruker mye vanskelige ord. Dette blir dyrere systemer som ligger på en server.

- En programpakke som lar deg diktere norsk dagligtale til en PC kommer ikke i salg før tidligst et stykke ute i 2001, forteller Veglo. Dette vil skje i samarbeid med belgiske Lernout & Hauspie.

Les mer om planene til Nordisk Språkteknologi:


Storfusjon innen språkteknologi
Vil luke ut stvaefleifene til høsten
Internasjonal satsing på språkteknologi i Voss
Kast tastaturet i år 2001

Dette lover NST:
Diktering: Programpakken som lar deg diktere inn tekst i Word i stedet for å skrive med tastaturet kommer våren 2001. Relling forteller at pakken vil koste rundt 1500 kroner.
Grammatikk: Engelske brukere av Word har lenge kunnet få sjekket setningsoppbygging og gramatikk. Til neste vår lover Relling en norsk versjon for bare noen hundrelapper.
Styring: Et kommandosystem som forstår noen hundre ord lar brukere bla i registre eller bestille billetter over telefonen. En stor japansk bilprodusent har allerede spurt om en svensk versjon av et slikt system, forteller Relling.
Opplesing: NST skal forbedre opplesningssystemet Telenor FoU har laget og planlegger forskjellig utgaver av dette systemet for PCer, teleselskaper, biler og om noen år lommedatamaskiner og mobiltelefoner. NST og Lernout & Hauspie skal blant annet levere opplesningssystem til mobiltelefonene til Ericsson og Motorola.
Oversettelse: Oversettelse-programvare ligger flere år frem i tid og Relling kan ikke si noe om pris. Oversettelses-programvare er blitt vanlig i utlandet - selv om de ikke er perfekte, forenkler de jobben med å oversette tekster.
Intelligente verktøy:

Engelske brukere kan kjøpe systemer som tolker tekst og lager automatiske sammendrag. NST planlegger å lage systemer som også kan gjøre intelligente søk som luker ut feiltreff.

Nordisk Språkteknologi holder til på Voss og har klart å skape en miljø der. For samtidig med at selskapet lanserer sine basis-systemer, starter byggingen av et nytt senter for språkteknologi vegg i vegg. En av eierne her er partneren, belgiske Lernout & Hauspie som samarbeider med Microsoft og er markedsleder på dataspråk-programvare.

Til lanseringen kommer både Jo Lernout og Nærings- og handelsminister Grete Knudsen som skal legge ned grunnstenen til det nye språksenteret.

Til toppen