Gode nyheter: Serversalget faller ikke

Salget av servere i andre kvartal viser store endringer, ifølge Gartner. Men HP og IBM nekter.

Ifølge tall Gartner har samlet inn, falt verdien av server-salget i Norge i andre kvartal med 19 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor, skriver Finansavisen. Men fallet skyldes primært at Gartner regner i dollar. Regner man inn valuta-endringene, viser tallene at salget har stått stille fra andre kvartal i fjor.

Dette er, forholdene tatt i betraktning, ganske gode nyheter for det norske IT-markedet som ellers har opplevd et tungt fall siden i fjor. Trolig er tallene enda hyggeligere enn hva Gartner mener.

Rapporten viser at det ble solgt 5180 servere i annet kvartal til en verdi av 307 millioner kroner. Antallet er 2,5 prosent høyere enn andre kvartal i fjor.

På toppen ruver HP og Compaq med halvparten av markedet, målt i antall. HP er sterke på Intel-baserte servere, men deres andel av de dyrere og mer lønnsomme Unix-serverne faller nå raskt. Gartner mener HPs markedsandel har falt med hele 55 prosent siden andre kvartal i fjor. HP hevder overfor Finansavisen at fallet er på rundt 30 prosent.

Det er Sun som er vinneren med et omsetningsløft på 14 prosent, til tross for betydelig reduksjon i antallet solgte maskiner.

Gartner hevder at IBM Norge har kjørt i grøfta - salget skal ha falt 84 prosent, men dette blånekter IBM Norge-sjef Endre Rangnes på. Gartner påstår at IBM Norge bare har solgt 17 Unix-servere, men Rangnes forteller at selskapet bare av toppmodellen har solgt 10 modeller.

Til toppen