Norsk gjennombrudd: Nå kan gamle ADSL-linjer oppgraderes til flere hundre megabit/s

Aprilspøk? Ja, du har helt rett.

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Bilde: Colourbox
Redaksjonen
1. apr. 2017 - 06:00
Isolasjonslaget nærmest kobberkjernen er vevd av 0,03 millimeter tynne plastfibre. Disse kan lede lys, har norske forskere funnet ut. <i>Foto: Høgskolen i Akershus</i>
Isolasjonslaget nærmest kobberkjernen er vevd av 0,03 millimeter tynne plastfibre. Disse kan lede lys, har norske forskere funnet ut. Foto: Høgskolen i Akershus

NB! Gikk du på denne? Dette var digi.no sin aprilspøk. Men selv om det høres fantastisk ut, så er det faktisk ingen spøk at du kan få betydelig høyere hastigheter via de gamle kobber-telefonledningene ved hjelp av G.fast-teknologien. Og har du coax-kabel hjem, så vil det være mulig med hastigheter opp mot 10 gigabit/s ved hjelp av den såkalte Docsis 3.1-teknologien

Alle med ADSL kan glede seg over mye raskere bredbånd enn det som hittil har vært mulig å klemme ut av ellers trege internettlinjer. 

Forskere ved Høgskolen i Akershus har påvist nye egenskaper i polymerlaget som omkranser kobberledningene i det landsdekkende fastnettet.

Fra i dag er det mulig å prøve den nye fiber-under-coax-kobber-teknologien. Det er i første omgang kostnadsfritt. Du kan selv teste om din linje er støttet nederst i saken.

Fiber i kobber

Plastfibre som er 0,03 millimeter tykke, omtrent et halvt hårstrå, er vevd inn i isolasjonen. Materialet har så liten demping at det fungerer svært godt som databærer.

Hos mange er utstyret i begge ender allerede klargjort for å sette lys på linjen. Da er det tilstrekkelig med en firmware-oppgradering fra operatøren for å låse opp tilbudet.

IKT-Norges Torgeir Waterhouse er sikker på at oppgraderingen vil innebære store endringer i leverandørbransjen.

– Helt opplagt. Dette gjør det mulig å tilby høyhastighetsnett uten å måtte grave og strekke nye kabler. Det vil igjen føre til økt konkurranse og spenning mellom fibertilbyderne og de nye kobberaktørene, sier Waterhouse til digi.no.

Mye raskere

Torgeir Waterhouse er direktør for internett og nye medier i bransjeforeningen IKT-Norge. <i>Foto: IKT-Norge</i>
Torgeir Waterhouse er direktør for internett og nye medier i bransjeforeningen IKT-Norge. Foto: IKT-Norge

Selv opplevde han å gå fra 4 Mbit/s til nærmere 600 Mbit/s etter å ha aktivert fiber-under-coax-kobber-teknologien på sitt ADSL-abonnement hjemme.

– Det er et viktig poeng at det er norske forskere som står bak. Norge fikk tross alt den første noden til ARPANET utenfor USA i sin tid, og nå er vi tilbake helt i front.

Waterhouse tenker seg også teknologien brukt som en eksportartikkel, samt som en del av bistandsarbeidet. 

– Norge kan sørge for å oppgradere internettinfrastruktur i land med lav kapasitet og dårlig økonomi, slik at også de reelt kan få delta, konstaterer han.

Bedre enn G.fast

Telebransjen har i flere år jobbet med teknologier som kan gi langt høyere hastigheter over eksisterende kobberkabler. Den såkalte G.fast-teknologien lover hastigheter på flere hundre megabit per sekund.

Ulempen med G.fast er imidlertid at hastigheten faller veldig raskt når lengden på telefonledningene øker. Dermed er det de færreste som antagelig kommer til å få særlig høyere hastigheter enn 50-100 Mbit/s, selv med G.fast.

Ettersom fiber-under-coax-kobber-teknologien er basert på fiberoptisk kommunikasjon, kan signalene reise mye lenger før de svekkes. Det betyr at nesten alle med gamle kobberkabler fra Telenor kan få hastigheter på minst 500 Mbit/s – forutsatt at utstyret i hver ende er forberedt for det.  

Prøv selv her

Allerede nå er det mulig å sjekke hvilken hastighetsøkning oppgraderingen vil gi den enkelte. Vår tjeneste analyserer din kobberlinje, og vil gi deg svar på om din linje er støttet. Du vil så få mulighet til å gjøre den nødvendige firmwareoppgraderingen som aktiverer fiber-under-coax-kobber-teknologien.

 
HTTP-forsinkelse: 0 25 50 75 100
 
 
 
"Også har jeg montert et spiddometer som tar over der det andre slutter"
- Reodor Felgen, under avdukingen av Il Tempo Gigante
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.