Godt alternativ til faksen

En ny protokoll for skrivere skal nå gjøre det mulig å sende e-post og filer direkte til Internett-tilknyttede skrivere. Slike skrivere vil kunne erstatte faksmaskiner, ikke minst fordi utskriftskvaliteten vil bli mye høyere.

En ny protokoll for skrivere skal nå gjøre det mulig å sende e-post og filer direkte til Internett-tilknyttede skrivere. Slike skrivere vil kunne erstatte faksmaskiner, ikke minst fordi utskriftskvaliteten vil bli mye høyere.

Internet Printing Protocol (IPP) skal gjøre det mulig å skrive ut e-postmeldinger og enkelte dokumenttyper på fjerntliggende skrivere som er tilknyttet Internett.

Printer Working Group, en av komitéene i Internet Engineering Task Force, ratifiserer ifølge CNN Interactive Versjon 1.0 av IPP denne uken. Deretter skal protokollen endelig godkjenne den. Det er ventet at dette vil skje i løpet av få uker.

Så fort protokollen er godkjent, ventes det at skriverprodusentene vil implementere IPP i sine skriverprodukter. Dette gjør at brukere av Internett kan få full tilgang til skriverne, uavhengig hvor langt unna en skriver de måtte befinne seg. Det blir dermed mulig for disse blant annet å sende store utskriftsjobber til skriveren om kvelden, slik at utskriften er klar neste morgen. Eller man kan sende utskrifter til skrivere man ikke har fysisk tilgang til, akkurat som om man skulle sende en faks.

Fordelen med IPP framfor å bruke faks, er først og fremst kvaliteten. I tillegg er det ofte mer praktisk å sende filer direkte, nå som det meste lagres elektronisk likevel. Hva slags filformater IPP vil støtte, er ikke oppgitt. Det er heller ikke oppgitt hvordan IPP eller skriveren skal tolke de forskjellige dokumenttypene. Dette gjøres i dag av applikasjoner og drivere på datamaskinen som skriver ut, men en av hensiktene med IPP er at skriveren ikke skal måtte være koblet til en bestemt datamaskin, men til en hvilken som helst nettverkskontakt med tilknytning til Internett.

Et problem som må løses, er hva man skal gjøre av utskriftsjobber som sendes mens skriveren er frakoblet. En tanke som nevnes er å la Internett-leverandørene tilby også dette.

Foreløpig finnes det ikke stort med programvare som lar brukeren velge og kommunisere med fjerntliggende enheter. Men flere arbeider med saken.

Microsoft lover at slik støtte skal være innebygget i Windows 2000, mens Novell nå implementerer IPP i selskapets Netware Distributed Print Service. Dette skal gjøre at også eldre skrivere blir tilgjengelige over Internett.

Til toppen