BEDRIFTSTEKNOLOGI

Godtar droner for å overvåke kraftlinjer

Hakkespettens ødeleggelser vil bli oppdaget mye raskere.

KLAR FOR AVGANG: Denne dronen fra Halden-firmaet eSmart Systems er en prototyp laget for å overvåke norske kraftledninger. Bæreevnen er på 8 kilogram og enheten er utstyrt med en rekke sensorer og HD-kamera.
KLAR FOR AVGANG: Denne dronen fra Halden-firmaet eSmart Systems er en prototyp laget for å overvåke norske kraftledninger. Bæreevnen er på 8 kilogram og enheten er utstyrt med en rekke sensorer og HD-kamera. Bilde: unknown
17. juli 2015 - 11:10

I våres fikk digi.no en demonstrasjon av prototyp på en ny type autonom drone, spesialutviklet for å overvåke det norske kraftnettet.

Les reportasjen: Droner skal overvåke kraftnettet

Spesialdronen vil overta jobben for tidskrevende inspeksjoner som hittil har vært gjort av mennesker. Ved hjelp av en rekke sensorer skal den flygende maskinen automatisk fange opp skade og mulige trusler.

Det være seg manglende topphatter, råtne trær som truer med å falle over ende, sprekker i isolatorer eller hull påført av hakkespetten. Alt vanlige utfordringer i det evige arbeidet med å vedlikeholde kraftledningene.

Les også: Nå letter myndighetene på drone-restriksjonene i Norge

Godtar dronene

Luftfartstilsynet har nå gitt tillatelse til bruk av droner til å foreta linjeinspeksjon av kraftlinjer, melder NTB fredag.

Dette er droner som vil fly rundt alene, som har topologien programmert inn og kan operere på egenhånd i fastlagte traséer.

– Interessen for droner er stor, og vi får mange spørsmål om droner. Per i dag er det 6-7 droneoperatører som har tillatelse til å drive med linjeinspeksjon. Totalt er det omkring 350 operatører som har tillatelse til å drive kommersiell virksomhet, sier senior kommunikasjonsrådgiver Marit Kvarum i Luftfartstilsynet til Dagens Næringsliv.

Ingen spesifikke tekniske krav blir stilt til dronene som skal overvåke de norske kraftlinjene, men operatørene må ta høyde for en del sikkerhetsregler. Deriblant en maksimal flygehøyde, påpeker hun.

– Per i dag må de som skal bruke droner til nytte- eller ervervsflyging, søke Luftfartstilsynet om tillatelse. Luftfartstilsynet arbeider med en ny forskrift på området og vurderer i den forbindelse om bruk av droner under en viss vekt ikke skal kreve operatørtillatelse. Sikkerhetskrav for flygningen vil gjelde, sier Kvarum.

Alt er duket for en IT-revolusjon i det norske strømnettet. Det er snakk om store investeringer, ikke bare i smarte strømmålere, men også systemer for dataanalyse, ressursplanlegging, mer effektivt vedlikehold, men også mengder av nye tjenester.

Mer om dette: Milliardavtale til norsk IT-driftselskap

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.