JUSS OG SAMFUNN

Godter seg over piratdommen

- En milepæl i kampen mot ulovlig fildeling, sier norske plateaktører.

17. apr. 2009 - 15:11

Grunnleggerne av fildelingsnettverket The Pirate Bay ble i dag dømt til ett års fengsel og bøter på 30 millioner svenske kroner, for medvirkning til brudd på opphavsrett. Saken blir trolig anket.

    Les også:

- Dommen er streng og tankevekkende, heter det i en felles pressemelding signert lederne av GramArt og IFPI Norge, interesseorganisasjoner for henholdsvis norske artister og norske plateprodusenter.

Selv om den svenske domsavgjørelsen ikke har rettsvirkning i Norge, mener de signaleffekten ovenfor norske forbrukere er svært viktig.

- Artister over hele verden feirer i dag. Vi tror dommen i kombinasjon med nye forretningsmodeller vil sikre at folk flest igjen kjøper musikk lovlig, sier GramArt-sjef Elin Aamodt.

Miljøpartiet De Grønne mener på sin side at dommen ikke får noen som helst betydning.

De mener fildelingen kommer til å fortsette akkurat som før, men håper opphavsrettlovene kan endres, slik at privatpersoner kan dele kultur, men at opphavspersonene får en eller annen form for kompensasjon.

IFPI-leder Marte Thorsby er av en annen oppfatning.

- Dommen er viktig, og viser at ulovlig fildeling er svært risikofylt, sier hun.

Nå håper IFPI-lederen at norske myndigheter ser sitt snitt til å gjøre ulovlig fildeling vanskeligere, gjennom å etablere et samarbeid mellom rettighetshavere og internettleverandører.

- Dette kan gjøres ved at ISP-ene stenger tilgangen til ulovlige tjenester som The Pirate Bay, foreslår hun.

Thorsby mener at myndighetene må pålegge nettleverandørene å viderebringe advarsler til de som deler filer ulovlig. Hun håper også at det skal bli enklere å få utlevert identiteten til fildelere.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.