JUSS OG SAMFUNN

Godter seg over webproblemer for musikkbransjen

Recording Industry Association of America fikk seg i forrige uke nok en skikkelig nesestyver av hackere.

Øystein Lid
2. sep. 2002 - 11:42

"RIAA mot musikkdeling? Ikke nå lenger!". Det sto å lese på RIAA (The Recording Industry Association of America) sine hjemmesider en god time sist onsdag, skriver E! Online. RIAA er fildelernes hovedfiende, etter at organisasjonen har stengt ned mange populære fildelingstjenester som Napster, Audiogalaxy og Listen4ever.

- Det er et problem med siden vår som vi holder på å fikse, den er nok snart oppe igjen, uttalte en moderat talsmann for RIAA, Jonathan Lamy, ikke lenge etter siden ble tatt av nettet. I skrivende stund, fredag - to dager etter angrepet - er siden fremdeles nede.

Angrepet er det andre på én måned, og kom i kjølvannet av rapporten blant andre RIAA nylig offentliggjorde, som påstod at fildeling har en negativ innvirkning på CD-salget. Hackerne lagde en link på siden til en artikkel på CNet.com med den motsatte konklusjonen, under overskriften "Piratvirksomhet kan være fordelaktig for musikkindustrien".

Vandalisering av nettstedet til Recording Industry Association of America (RIAA). <i>Skjermbilde:  Digi.no</i>
Vandalisering av nettstedet til Recording Industry Association of America (RIAA). Skjermbilde:  Digi.no

- Har de ikke noe bedre å gjøre om sommeren enn å hacke vår side?, uttalte en anonym representant for RIAA til CNet etter angrepet i slutten av juli måned. - I hvert fall tok det kanskje ti minutter fra å stjele musikk.

Bitende ironi fra RIAA, og på onsdag svarte hackerne med en mengde satiriske "nyheter" på RIAAs side. Blant disse var "Et blikk på RIAA med Eric Cartman", "Adult Entertainment" og "Hvor kan jeg finne informasjon om kjempeaper?". Hackerne la også flere MP3-filer tilgjengelig for nedlasting på siden, samt en link til det populære fildelingsprogrammet KaZaA.

Det er nå altså åpen krig mellom musikkbransjen og hackere og fildelere. RIAA har de siste ukene trappet opp sine aktiviteter, og enkeltbrukere kan ikke lenger føle seg trygge. Nylig krevde organisasjonen informasjon om en bruker fra Verizon Communications, som de hevdet hadde deltatt i ulovlig fildeling. ZDNet News skriver at RIAA nå støtter et lovforslag som vil tillate copyright-eiere å bruke hackerliknende metoder for å kunne stenge ned fildelingsnettverk som brukes til ulovlige aktiviteter. Lovforslaget er til vurdering i kongressen.

I etterkant av angrepet godtet hackere på nettsider som fark.com seg over onsdagens vellykkede angrep, under overskrifter som "The funniest hack ever". Det likte RIAA så dårlig at de fikk stengt ned nettsiden deres i går kveld, etter å ha anklaget fark.com for å ha direkte kjennskap til lovbruddet som de hevdet ble utført med støtte fra brukerne, skriver CNN.

Les mer om RIAA:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.