RESULTATERFINANS

Goldman Sachs blir storinvestor i Facebook

Ny investering gjør Facebook mer verdt enn både Yahoo og Time Warner.

3. jan. 2011 - 12:02

Ifølge et oppslag i New York Times er Facebook tilført 500 millioner dollar i ny kapital. Selskapet har tidligere fått til sammen 800 millioner dollar fra ulike investorer, hvorav russiske Digital Sky Technologies (DST) er den største, med 500 millioner dollar.

De nye midlene består av 450 millioner dollar fra storbanken Goldman Sachs, og 50 millioner dollar fra DST.

Goldman Sachs skal også ha tatt på seg å organisere noe de kaller en «special purpose vehicle», i form av en ordning som skal gjøre det mulig for andre investorer å tilføre ytterligere 1,5 milliarder dollar til Facebook. Denne investeringsmuligheten må passe på at det samlede tallet på aksjeeiere i Facebook ikke overstiger 500. Dersom ikke-børstnoterte bedrifter har 500 eller flere aksjonærer, krever USAs finanstilsyn SEC (Securities and Exchange Commission) publisering av nøkkeltall fra regnskapet.

I romjula ble det kjent at SEC har en granskning gående av den svært livlige handelen i aksjer i de ikke-børsnoterte nettaktørene Facebook, Twitter, Zynga og LinkedIn.

De siste investeringene i Facebook innebærer at bedriften verdsettes til rundt 50 milliarder dollar. Det antas at de omsatte for rundt 2 milliarder dollar i 2010, og at toppsjef og gründer Mark Zuckerberg snakker sant når han sier at bunnlinjen så vidt er positiv.

En markedsverdi på 50 milliarder dollar innebærer at Facebook er verdt mer enn eBay, Yahoo og Time Warner.

For Zuckerberg personlig kan det innebære at formuen hans må anslås til rundt 14 milliarder dollar, nesten på høyde med Google-gründerne Larry Page og Sergey Briin som skal være verdt 15 milliarder dollar hver.

Facebook vil bruke den nye kapitalinnsprøytingen til å ekspandere i forkant av en ventet børsintroduksjon en gang i 2012, og kanskje til og med prøve seg på helt andre typer tjenester. Det spekuleres ellers i om introduksjonen kan komme tidligere grunnet den store interessen i aksjen.

Det foreligger ingen offisielle kommentarer fra Facebook til påstandene i New York Times, heller ikke i de mange mediene som refererer fra oppslaget der.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.