Google-aksjen skal splittes

Innfører aksjer uten stemmerett.

Kursen på Googles A-aksje passerte tusen dollar i fjor høst og nærmer seg nå 1200 dollar. Da selskapet ble børsnotert i 2004, var kursen 85 dollar.
Kursen på Googles A-aksje passerte tusen dollar i fjor høst og nærmer seg nå 1200 dollar. Da selskapet ble børsnotert i 2004, var kursen 85 dollar. (Bilde: Wikipedia/Yahoo)

Innfører aksjer uten stemmerett.

Googles A-aksje skal etter planen splittes den 2. april. Datoen ble ifølge The Verge kunngjort av Patrick Pichette, Googles finansdirektør, under telefonkonferanse etter at selskapet la fram resultatet for fjerde kvartal i forrige uke.

Kursen på A-aksjen er i dag på nesten 1200 dollar, noe som på flere måter er ganske upraktisk. Derfor ønsker selskapet å dele hver av dagens A-aksjer opp i to, i én A-aksje og én C-aksje. Fra starten av vil disse aksjene bli introdusert til kurs. Men i motsetning til A-aksjene, vil ikke C-aksjene innebære noen stemmerett, noe som kan føre til at verdien av C-aksjene vurderes lavere.

Hensikten med dette, i stedet for å øke antallet A-aksjer, er ifølge The Associated Press at Google-gründerne Larry Page og Sergey Brin ikke ønsker å gi fra seg kontrollen de har over selskapet. Til sammen skal de to ha 56 prosent av stemmene, selv om de eier under 15 prosent av aksjene.

Page og Brin eier nemlig B-aksjer, som innebærer tidoblet stemme per aksje, sammenlignet med A-aksjer.

Splitten har vært planlagt lenge, men ble forsinket på grunn av et massesøksmål i 2012 fra vanlige aksjonærer som frykter at verdien på C-aksjene vil blir betydelig lavere enn A-aksjene, siden C-aksjene ikke gir stemmerett.

Ifølge The Associated Press ble resultatet av søksmålet et forlik som innebærer at Google skal betale erstatning til aksjonærene – til sammen inntil 7,5 milliarder dollar – dersom gjennomsnittsprisen på C-aksjene det første året er minst 1 prosent lavere enn den tilsvarende prisen på A-aksjene. Erstatningen vil avhenge av hvor stor prisforskjellen blir. Maksimal utbetaling vil skje dersom prisforskjellen er på 5 prosent eller mer.

C-aksjene vil knyttes til dagens tickersymbol, «GOOG», mens A-aksjenes tickersymbol vil bli endret til «GOOGL».

    Les også:

Til toppen