- Google Analytics kan nå være lovlig

Datatilsynets jurist er ikke lenger sikker.

- Google Analytics kan nå være lovlig
IKT-Norges Torgeir Waterhouse (t.v) og Datatilsynets Bjørn Erik Thon møttes torsdag til en debatt om Google Analytics. De er helt uenige i om IP-adressene som lagres via verktøyet blir anonymisert eller ikke. Bilde: Per Ervland

OSLO KONGRESSENTER (digi.no): Juristen som i fjor høst gjennomførte kontroll med Lånekassen og Skatteetaten, og var medforfatter i den foreløpige rapporten som fastslo at bruk av Google Analytics er lovstridig, satt i går på første rad og fulgte denne debatten mellom Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon og IKT-Norges Torgeir Waterhouse.

Google Analytics kan være i overensstemmelse med loven etter endringer som er gjort, mener Datatilsynets jurist Jørgen Skorstad.
Google Analytics kan være i overensstemmelse med loven etter endringer som er gjort, mener Datatilsynets jurist Jørgen Skorstad. Bilde: Marius Jørgenrud

Usikker

Fordi det har gått såpass lang tid siden kontrollen fant sted, vet ikke tilsynets seniorrådgiver Jørgen Skorstad om situasjonsbeskrivelsen i den foreløpige rapporten lenger er dekkende, ettersom de faktiske forholdene kan ha endret seg siden kontrollen. Dette kan i så fall påvirke det endelige utfallet i saken.

- Vi trenger en oppklaring i når IP-adresselagringen finner sted, sier Skorstad.

Vi vet ikke nok om detaljene Datatilsynet vet at bruk av verktøyets såkalte anonymiseringsparameter gjør at anonymisering av innsamlede IP-adresser skjer på «et eller annet tidspunkt», men har ikke fått klarhet i akkurat når eller hvor.

- Vi vet ikke nok om detaljene, og det er dette vi ønsker å få klarhet i, sier Skorstad.

Juristen forteller at Google har endret retningslinjene eller vilkårene for bruk av verktøyet i flere runder, både den 3. mars og 27. juli i år.

- Det kan bety at Google Analytics nå er i overensstemmelse med loven. I så fall er vi fornøyd med det, uttaler seniorrådgiver Jørgen Skorstad.

Svaret får vi først vite en gang etter den 1. oktober, som er fristen Skatteetaten og Lånekassen har fått til å gi en endelig redegjørelse om bruken av det omstridte webanalyseverktøyet.

Enn så lenge har tilsynet bare snakket direkte med de offentlige etatene i denne saken. De har ikke møtt Google for å diskutere problemstillingene.

- Vi planlegger også å møte Google i høst. Vår endelig konklusjon vil foreligge før jul, sa Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon til digi.no etter gårsdagens debatt.

Thon kom i går i skade for å si at Lånekassen og Skatteetaten har fått utvidet fristen for å svare til november. Det stemmer ikke. Det riktige er 1. oktober, retter Datatilsynet nå.

    Les også:

Les mer om: