TELEKOM

Google angriper både Microsoft og Nokia

Ryktene stemte: Google blir en konkurrent til Nokia, Sony-Ericsson og ikke minst Microsoft.

6. nov. 2007 - 08:29

I går kveld norsk tid lanserte Google endelig det som hadde skapt en rykteflom, gjerne med overskriften "Gphone". Men spådommene at Google skulle gjøre som Apple var feil, Google er ikke et maskinvare-selskap som lanserer egne mobiler.

Det er i stedet særlig Nokia og Sony-Ericsson som får det tøffere. For Google lanserer egentlig en konkurrent til Symbian-operativsystemet og diverse programvare-plattformer som ruller på toppen.

Det er særlig Nokia og Sony-Ericsson som har satset hardt på Symbian-systemet. Mini-operativsystemet styrer deres dyreste mobiler. Men også Microsoft får seg en tøffere konkurrent og Microsoft har så langt ikke lykkes bredt med Windows på mobilen.

De fleste lekkasjene viste seg å stemme: Google-sjef Eric Schmidt og de to Google-gründerne Sergey Brin og Larry Page lanserte "Android", en ferdig, komplett programvare-pakke til mobiler med et Linux-operativsystem i bunnen, systemer for å lage grensesnitt, en nettleser og en rekke innbakte Google-tjenester, blant annet søk og kart.

Blant annet av hensyn til rettighetene rundt, skal Google vistnok dele ut hele pakken helt gratis. Målet er selvfølgelig å få flere mobile brukere til å ta i bruk Googles tjenester og klikke på Googles annonser.

For hele mobilbransjen opplever nå en sterk vekst i mobil surfing og bruken av mobile tjenester og håper derfor at mobile annonser er i ferd med å ta av. Men det er nok av skjær i sjøen - for eksempel har salget av musikk til mobiler så langt skuffet.

Google offentliggjorde på arrangementet i går kveld en liste over 32 partnere. De viktigste er de store mobiltelefon-produsentene Google har fått med seg. Både Motorola, Samsung, LG og HTC har lovet å lansere mobiler med Goolge-programvaren. De første modellene kommer tidligst til sommeren.

På listen glimrer Nokia og Sony-Ericsson med sitt fravær - de forstod tidlig hvor viktig programvaren, grensesnitt og applikasjoner var. Selskapene som nå blir med Google har prøvde seg med mange systemer og blant annet brukt en del Linux de siste årene.

Også selskaper som norske Trolltech får seg en ny konkurrent.

Det store spørsmålet er om Google klarer å hjelpe sine partnere til å bryte ut av nisjen der avanserte smartmobiler lever i dag. Såkalte smartmobiler med avanserte og generelle operativsystemer er dyre og har bare kapret en brøkdel av markedet så langt. De fleste av verdens mobilbrukere bruker ikke Google Maps og sender lynmeldinger, de ringer og sender kanskje SMS.

Google har også fått med seg en rekke andre store mobilnettoperatører, men ingen som driver i Norge. På listen står japan-giganten NTT DoCoMo, Sprint Nextel og Deutsche Telekom-eide T-Mobile. Men mange mangler: Europeiske giganter som Vodafone og Orange, 3 eller Telenor er ikke med og i USA mngler AT&T og Verizon.

Google har også fått med seg en rekke produsenter av prosessorer og programvare som må til for å at det skal være mulig å lage "Android"-mobiler.

Her kan du lese Googles lange pressemelding.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.