JUSS OG SAMFUNN

Google-anke avvist av amerikansk høyesterett

Avgjort: Oracle har opphavsrett på API-ene til Java.

Oracle har gått fra motgang til seier i søksmålet mot Google.
Oracle har gått fra motgang til seier i søksmålet mot Google. Bilde: PantherMedia
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. juni 2015 - 09:11

Googles har mislykket i få den høyeste domstolen i USA, Supreme Court of the United States, til å behandle en anke i saken hvor selskapet har blitt saksøkt av Oracle for blant annet brudd på opphavsretten til programmeringsgrensesnittene (API-ene) til Java.

Dette skriver blant annet Wall Street Journal.

Les også: Regjeringen ber høyesterett avvise Googles Java-anke

Oracle vant

Den foreløpig siste dommen i denne saken kom i mai i fjor, da ankedomstolen U.S. Court of Appeals for the Federal Circuit in Washington ga Oracle medhold i at selskapet kan opphavsrettsbeskytte strukturen, rekkefølgen og organiseringen av programmeringsgrensesnittene til Java.

Dermed har det amerikanske rettsvesenet konkludert med at det er grunnlag for slik opphavsrett på API-er.

Google har argumentert mot dette ved å hevde at det vil svekke innovasjonen, mens Oracle har argumentert at innovasjonen vil lide dersom man ikke kan opphavsrettsbeskytte strukturen, rekkefølgen og organiseringen av API-er.

Bakgrunnen for saken er Google implementering av Java-API-et i Android.

Bakgrunn: Oracle-seier over Google i Java-anke 

Rimelig bruk

Dommen ved Federal Circuit tar ikke for seg spørsmålet om rimelig bruk, noe det finnes bestemmelser for i den amerikanske lovgivningen for opphavsrett. Derfor er det ventet at Google vil søke å få prøvd dette spørsmålet ved en lavere domstol.

– Vi vil fortsette å forsvare interoperabiliteten som har fostret innovasjon og konkurranse i programvareindustrien, sier en talsmann for Google til Wall Street Journal.

– Avgjørelsen er en seier for innovasjon og for teknologiindustrien som avhenger av opphavsrettsbeskyttelse for å drive innovasjon, sier Dorian Daley, general counsel hos Oracle, til samme avis.

Leste du denne? Java skulle brukes i forbrukerelektronikk 

Kun USA

Den endelige dommen om opphavsrett på i praksis alle deler av API-er, får betydning ikke bare for Oracle og Google, men også for alle andre som eier eller ønsker å bruke hele eller deler av et programmeringsgrensesnitt i produkter for det amerikanske markedet. I hvilken grad API-et fritt kan brukes eller reimplementeres, vil avhenge av en tillatelse fra eieren, for eksempel gjennom en åpen lisens.

Dommen gjelder kun i USA. I Europa ha EU-domstolen kommet til en litt annen konklusjon:

Bakgrunn: Avviser opphavsrett på programmeringsspråk 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.