JUSS OG SAMFUNN

Google anklages for å oppmuntre til piratkopiering

Klages inn for EU av stort bildebyrå.

Bilde: Skjermbilde
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. apr. 2016 - 12:13

Det store, amerikanske bildebyrået Getty Images kunngjorde denne uken at har levert inn en klage på Google til EU-kommisjonen. Getty mener at Google i bildesøket nå viser så høyoppløste bilder at det ikke lenger er nødvendig for brukerne å gå til originalkilden for å se bildet.

– Det nåværende formatet til Google oppmuntrer også til høyreklikk-piratkopiering, ved å gjøre høyoppløste bilder enkelt tilgjengelig, uten noe krav om at brukeren må gå til kildenettstedet for å finne ut hvordan de lovlig kan lisensiere eller be om tillatelse til bruke det aktuelle bildet, skriver Getty i en pressemelding.

Ingen løsning

Selskapet skal ha tatt kontakt med Google om dette spørsmålet allerede for tre år siden, da den aktuelle endringen i bildesøket ble innført.

– Googles foreslåtte løsning var ingen løsning i det hele tatt: aksepter presentasjonen av bilder i høyoppløst format, eller velg å ikke delta i bildesøk. Dette innebærer enten å la skaden fortsette, eller å bli usynlige på internett, noe som vil gjøre det enda vanskeligere for brukerne å lisensiere og ta i bruk bilder på en legitim måte, skriver Getty.

– Getty Images representerer mer enn 200 000 fotojournalister, kunstnere og skapere av innhold, som avhenger av vi beskytter deres mulighet til å få kompensasjon for deres arbeid, sier Yoko Miyashita, sjefsjurist hos Getty Images, i pressemeldingen. Det legges dog til at problemet ikke bare berører Getty.

Google ser så langt ikke ut til å ha kommentert klagen.

Ikke alene

Det er ikke unaturlig at Getty Images går etter Google, som er den dominerende søkeaktøren, spesielt i Europa, men også i flere andre deler av verden. Men også Microsofts søketjeneste, Bing, presenterer bildene i søket på en tilsvarende, høyoppløst måte.

Rent teknisk er det ingenting i veien for at nettsteder nekter Google og andre søketjenester tilgang til bilder med høy oppløsning, men samtidig tilgang til lavoppløste utgaver av de samme bildene. Men regningen for å innføre en slik funksjonalitet vil havne hos nettstedene, og det er ikke gitt at mer besøk fra brukere av bildesøket til Google forsvarer en slik utgift.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.