JUSS OG SAMFUNN

Google anklages for å spionere på ansatte med nytt internverktøy

Selskapet avviser det kategorisk. Dette er et verktøy for å hindre spam, lyder forklaringen.

Bildet er fra fjorårets demonstrasjon ved Googles hovedkontor i Mountain View, California, da mange tusen ansatte la ned arbeidet.
Bildet er fra fjorårets demonstrasjon ved Googles hovedkontor i Mountain View, California, da mange tusen ansatte la ned arbeidet. Illustrasjonsfoto: Noah Berger, AP
25. okt. 2019 - 10:44
Les også

Mange tusen Google-ansatte la ned arbeidet i protest

Google-ansatte beskylder egen arbeidsgiver for å overvåke dem. Stridens kjerne er en nylig innført kalenderutvidelse i nettleseren, som de frykter er laget for å hindre aktivisme, organisering og samlinger av mer enn 100 mennesker på arbeidsplassen.

Selskapet avviser dette kategorisk. Det melder Bloomberg, som viser til en intern bekymringsmelding og intervjuer med flere opprørte Google-ansatte.

Tiltak mot spam

Illustrasjonsbilde av Google-logoer.
Les også

Google skroter sitt AI-etikkråd bare én uke etter lansering

Misnøyen og de vidt forskjellige virkelighetsoppfatningene har fått bred dekning i amerikansk presse, blant annet med oppslag i Time magazine og The Verge.

– Disse påstandene er kategorisk falske. Dette er en pop-up påminnelse som ber folk om å vise aktsomhet før de oppretter møter i kalenderne til et stort antall ansatte, sier en talsperson i Googles eierselskap Alphabet.

Det omstridte verktøyet som nylig ble innført, skal være et tiltak mot en økende mengde kalenderspam, ifølge Google.

Utvidelsen samler ikke inn personlig identifiserbar informasjon, og hindrer heller ikke bruk av kalendere, men innfører i stedet en slags fartsdump når ansatte henvender seg til store grupper, argumenterer selskapet.

Mer intern uro

Google Kalender anno 2018.
Les også

Kriminelle bruker Google Kalender som ny spam- og phishingkanal

Forholdet mellom Google og de ansatte har vært satt på prøve en rekke ganger de siste årene. Bekymringsmeldingen føyer seg inn i rekken av intern uro, som blant annet har kommet til syne i form av omfattende demonstrasjoner

I fjor høst la mange tusen medarbeidere, kilder hevder så mange som 17.000, ned arbeidet i en protestaksjon, hvor det ble demonstrert mot alt fra kontroversielle kontrakter med militæret, trakassering på arbeidsplassen og andre forhold knyttet til bedriftskulturen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.