Google åpner e-boksalg i Norge

– Blottet for norske bøker.

Google åpner e-boksalg i Norge
Det var på tide at Google lanserte salg av e-bøker også i Norge. Men tilbudet skal foreløpig være blottet for norske titler, ifølge Aftenposten. Bilde:

Ved 21-tiden onsdag kveld går startskuddet for salg av e-bøker i Google Play for norske kunder. Foreløpig uten en eneste norskspråklig tittel i hyllene.

Det melder Aftenposten som har fått lese et ennå ikke publisert blogginnlegg av Santiago de la Mora, som er e-bokansvarlig for Google i Europa.

«Nyhet! Handle bøker på Google Play» står nå å lese på nettstedet books.google.no.

Det er tydelig at tilbudet er i ferd med å bli rullet ut, men lenken til Google Play fungerer i skrivende stund ikke.

Google bekrefter nå selv at de lanserer salg av e-bøker i Norge.
Google bekrefter nå selv at de lanserer salg av e-bøker i Norge.

Sent ute

Norge er et lite land, og har ikke være blant markedene Google har prioritert hva gjelder å tilby innhold i selskapets digitale distribusjonskanal.

Dette ser nå ut til å være i ferd med å endre seg – til glede for de mange nordmenn som har gått til anskaffelse av Android-baserte smarttelefoner og nettbrett.

Senest i forrige uke introduserte Google salg av mobiler, brett og Chromecast, samt tilbehør i sin norske nettbutikk, et tilbud våre naboland har hatt en stund.

Ifølge kunngjøringen Aftenposten har lest blir Norge det 45. landet i verden der Google Play skal selge e-bøker. I USA ble tilbudet lansert allerede i 2010.

Selv om ingen av titlene skal være norskspråklige, skal over fem millioner utenlandske e-bøker være tilgjengelig fra start.

– Vi jobber hardt med å få med lokale forleggere og få norske bøker i Google Play. Foreløpig lanserer vi med hundretusenvis av titler på engelsk og andre språk. Vi imøtekommer samarbeid med alle forleggere, og inviterer alle forlag til å bli med og gjøre sitt innhold tilgjengelig gjennom Google Play, skriver de la Mora i blogginnlegget, ifølge avisen.

Det betyr at forlagsgigantene Gyldendal, Cappelen Damm og Aschehoug foreløpig ikke vil tilby sine bøker gjennom Google.

Høye marginer

Etter det Aftenposten erfarer krever Google en avanse på over 50 prosent av hver solgte e-bok.

Gyldendal bekrefter overfor avisen at de har vært i dialog med Google, men at de ikke opplevde forretningsmodellen som veldig gunstig for dem.