TELEKOM

Google åpner egen DNS-tjeneste

Lover raskere og sikrere surfeopplevelse. Kritikere frykter full kontroll.

4. des. 2009 - 08:30

Google introduserer nå en egen DNS-tjeneste (Domain Name System) og inviterer alle som ønsker om å prøve den.

For de som måtte være i tvil, DNS er tjenesten som oversetter domenenavn til IP-adresser, slik at du og jeg skal slippe å vite at 195.88.55.16 er adressen til eksempelvis www.vg.no.

Annonse- og søkegiganten ønsker således at du overlater til dem å være din nettlesers «adressebok», en oppgave som normalt foretas av nettleverandørens eller bedriftens egen DNS-servere.

- En gjennomsnittelig nettbruker foretar hundrevis av DNS-kall hver dag, som regel uten å tenke på det, og flere nettsteder krever mange oppslag før de kan lastes. Dette kan bidra til å gjøre surfeopplevelsen tregere, oppgir Google som grunn for initiativet i dette blogginnlegget.

Nettgiganten sier at målet med prosjektet er å gjøre weben raskere, sikrere og mer pålitelig.

Dette føyer seg med andre ord inn i rekken av nyvinninger fra Google i samme sjanger.

De virker besatt av tanken om raskere internettopplevelser. Fart fremheves som en av selskapets viktigste mål, både for egne tjenester, så vel som med nettets byggeklosser. (For noen eksempler se sakene vi lenker til under denne artikkelen.)

DNS-tjenesten er i motsetning mange av deres andre prosjekter ikke basert på åpen kildekode, men Google sier de planlegger å dele erfaringene sine, samt begrense dataene de lagrer om nettrafikken.

Frykter full kontroll
OpenDNS, et alternativ til Googles DNS-tjeneste, stiller seg skeptisk til initiativet.

- Det er uklart om nettbrukere faktisk ønsker at Google skal kontrollere så mye av nettopplevelsen deres som de allerede gjør. Med Chrome OS i bunnen helt opp til søkemotoren på topp er selskapet i ferd med å bygge en ende-tilende-infrastruktur som helt er kontrollert av Google, verdens største annonseselskap. Jeg foretrekker et hetrogent nett med mange aktører som samarbeider, i motsetning til et internett som styres av en stor gigant, skriver OpenDNS-sjef David Ulevitch i en kommentar til Googles nye tjeneste.

Selskapet hans har som forretningsmodell å vise annonser når brukere besøker nettsider som ikke eksisterer.

Loggene fra nettrafikken som går gjennom Googles åpne DNS-tjeneste slettes relativt raskt. IP-adressene innen to døgn. Det går frem av personvern-reglene Google oppgir for tjenesten.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.