Google åpner «hurtigfil» til skyen

Lar kunder koble seg rett på selskapets fibernett.

Google åpner «hurtigfil» til skyen
Google har åpnet for direkte peering mellom selskapets nettverk og nettverket til kunder i 33 land. Bilde: PantherMedia / Rudolf Friederich

Google arrangerte i går konferansen Google Cloud Platform Live i San Francisco og kunngjorde i den forbindelse en rekke nettsky-relaterte nyheter.

Den ene nyheten er introduksjonen av tre nye tilkoblingsmuligheter som skal tilbys bedriftskunder som ønsker raskere eller sikrere tilgang til tjenester selskapene har i Google nettsky.

Den ene metoden er direkte «peering». Det vil si at kunden kobler sitt nettverk direkte til Googles nettverk. Dette er mulig ved drøyt 70 steder i 33 ulike land. Selve oppkoblingen er gratis, men kunden betaler mellom 0,04 og 0,06 dollar per gigabyte som sendes ut av Google nettsky via peering-forbindelsen.

Google sammenligner dette med at kundene kan opprette sin egen, private ekspressfil på en ellers overfylt motorvei, altså det vanlige internett. Denne muligheten skal være spesielt rettet mot selskaper som har behov for å overføre og prosessere store mengder data svært raskt.

Ifølge Wall Street Journal er dette noe Amazon og Microsoft allerede tilbyr, og som Google har manglet.

En alternativ metode er å koble seg til Google nettverk ved hjelp av «Carrier Interconnect», det vil si gjennom utvalgte tjenestetilbydere som er direkte tilknyttet Googles nettverk. Det er mulig å benytte VPN-tunneler mellom nettverkene. Google krever samme pris for dette som ved direkte peering, men i tillegg kommer avgifter fra tjenestetilbyderen. Foreløpig er det sju selskaper som tilbyr dette.

Den tredje, nye muligheten er VPN-forbindelse via internett. Denne tjenesten skal ifølge Gigaom først lanseres i januar 2015. Den vil ikke gi høyere fart, men sikkerheten forbedres.

Konteinere

En annen, ny tjeneste Google introduserte i går, er Google Container Engine. Foreløpig er denne dog på alfa-stadiet og dermed ikke egnet for produksjon. Løsningen er basert på verktøyet Kubernetes for administrasjon av konteinere i klynger, og Docker-konteinere. I praksis setter Google Container Engine sammen en gruppe med virtuelle maskiner av typen Google Compute Engine til en klynge som konteinerne kjøres på toppen av.

Både Docker og Kubernetes er basert på åpen kildekode. Begge støttes av en stadig økende mengde av tjeneste- og programvaretilbydere, inkludert IBM, Microsoft, Red Hat og VMware. Dette skal gjøre det enkelt for kunder å flytte applikasjonene mellom ulike hostingmiljøer.

Google opplyser at også Google Container Engine er designet for mobilitet fra bunnen av, for eksempel å flytte den mellom en lokal installasjon i bedriften og en offentlig nettsky, ja til og med la den kjøres på tvers av flere ulike, offentlig nettskyer.

Knyttet til PaaS-tjenesten (Platform as a Service) App Engine har Google kommet med en betautgave av Managed VMs, som gjør det mulig å kjøre App Engine-baserte applikasjoner på virtuelle maskiner som kundene til en viss grad kan konfigurere, blant annet ved å legge til tredjepartsbiblioteker og -rammeverk, samt valg av minnestørrelser og CPU-er.

I tillegg til en rekke andre nyheter, kunngjorde Google i går priskutt på mellom 23 og 79 prosent på utgående nettrafikk, lagring og database.

    Les også: