BEDRIFTSTEKNOLOGI

Google åpnet datasentral i Finland

Overtok nedlagt papirfabrikk i kjølig miljø med rimelig strøm.

12. sep. 2011 - 13:10

I helgen åpnet Google en ny datasentral i Hamina, en liten kystby i Finland, der de fikk overta lokalene til en papirfabrikk som ble nedlagt i 2008.

Den nye datasentralen utgjør en investering på 200 millioner euro, i overkant av 1,5 milliarder kroner. 40 millioner er brukt til å kjøpe selve området.

Tre faktorer oppgis som utslagsgivende for Googles valg av Hamina for sin nye datasentral: Kjølig klima, billig strøm og et ferdig opplegg med inntak av sjøvann til en varmeveksler.

Google opplyser at Hamina-sentralen vil bli blant selskapets mest energieffektive.

Nordiske land konkurrerer om å tilby gunstige vilkår for datasentraler.

Ifølge Wall Street Journal, skal Facebook være i ferd med å planlegge en datasentral i Luleå i Sverige. Offisielt sett dreier det seg om «en stor Internett-aktør». Investeringen anslås til et sted mellom 3 og 5 milliarder svenske kroner.

I tillegg til kjølig klima, rimelig strøm og stabil strømforsyning, nevnes politisk stabilitet, utbredt fiberoptisk infrastruktur og minimal risiko for naturkatastrofer som fordeler nordiske land har i konkurransen om å trekke til seg datasentraler.

Moderne datasentraler betyr ikke så mye for sysselsettingen. Googles sentral i Hamina har 50 ansatte, ifølge YLE.fi. Den Facebook skal være i ferd med å planlegge i Luleå skal ha mellom 70 og 90 ansatte.

Papirfabrikken som Stora Enso la ned i 2008 hadde 450 ansatte.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.