BEDRIFTSTEKNOLOGI

Google avduker Android 2.0

Inkluderer integrert støtte for Exchange, multitouch og mer krevende grafikk.

Det er ventet at Motorola og Verizon Wireless avduker Droid, den første Android 2.0-baserte mobilen, i løpet av denne uken. Dermed har det også vært ventet at Open Handset Alliance, med Google i spissen, ville lansere 2.0-versjonen av Android-plattformen.

Det skjedde i går. Det er dog viktig å få med seg at det Open Handset Alliance nå har gjort tilgjengelig, er SDK-et (Software Developer Kit) for Android 2.0. Dette kan utviklere benytte nå de lager applikasjoner til Android.

Android 2.0 utgjør den tredje oppdateringen til Android siden plattformen ble gjort tilgjengelig for sluttkunder for et drøy år siden, gjennom HTC Dream-mobilen, som selges av T-Mobile under navnet G1. Men det planlegges ytterligere en (mindre) oppdatering før året er omme.

Versjon 2.0 av Android, som har kodenavnet Eclair, inkluderer en rekke nyheter og forbedringer, tross for at det bare er en drøy måned siden forrige versjon, 1.6 «Donut», ble sluppet.

En hel del av nyhetene finnes innen områdene e-post og kontakter. Blant annet er det nå mulig å legge til flere kontoer for e-post- og kontaktsynkronisering. Dette inkluderer Microsoft Exchange-baserte kontoer, men det vil være opp til den enkelte mobilleverandør å avgjøre om dette faktisk skal inkluderes på et gitt håndsett. Innboksen kan vise e-post fra flere kontoer på en og samme side.

Qucik Contact i Android 2.0
Qucik Contact i Android 2.0

Det vil være mulig for utviklere å lage synkroniseringsadaptere med støtte for ytterligere datakilder.

For brukerne skal det med Quick Contact være raskere å finne fram til kontaktinformasjon og hvilke kommunikasjonsformer man kan benytte overfor denne kontakten. Quick Contact er en widget som også er tilgjengelig fra andre applikasjoner, slik som Email, Messaging og Calendar.

Det skal nå være mulig å søke i lagrede SMS- og MMS-meldinger, samt sette opp automatisk sletting av de eldste meldingene i en samtale når de når en viss alder.

Kamerastøtten skal være utvidet med blant annet scenemodus, digital zoom, hvitbalanse, makrofokus og blitsstøtte.

Det virtuelle tastaturet skal være forbedret, slik at det blir enklere å treffe riktig tegn. Skrivehastigheten skal kunne økes, blant annet på grunn av multitouch-støtten som nå er inkludert.

Ny kamerainnstillinger i Android 2.0.
Ny kamerainnstillinger i Android 2.0.

Ordboken skal være smartere og mer lærenem. Den skal også kunne inkludere kontaktnavn som forslag.

Androids WebKit-baserte nettleser skal ha fått en utseendemessig ansiktsløftning med et mer interaktivt adresse- og søkefelt. Bokmerkene skal nå vises med miniatyrbilder av nettstedene. Det skal være enklere å bruke zoomen, og nettleseren støtter HTML5-relatert funksjonalitet som Database API for SQL-baserte databaser på klientsiden, støtte for offline-applikasjoner, geolocation API og støtte for video-taggen i fullskjermsmodus.

Kalenderfunksjonen inkluderer nå blant annet muligheten til å invitere nye gjester til begivenheter.

Under skalles er det inkludert en oppgrader grafikkarkitektur som skal gi forbedret ytelse og bedre maskinvareakselerering. Dessuten er støtte for Bluetooth 2.1 inkludert.

Android 2.0 inkluderer også en del helt nye programmeringsgrensesnitt, i tillegg til at det har blitt gjort endringer i flere av de eksisterende. En oversikt finnes på denne siden.

Xavier Ducrohet, teknisk leder for Android SDK, skriver i en kunngjøring at mobiler basert på Android 2.0 kan ventes om kort tid. Han ber dessuten utviklere teste sine applikasjoner i emulatoren med skjermoppløsninger på helt opp til WVGA (800x480) og FWVGA (854x480).

Hvorvidt Android 2.0 vil kunne tas i bruk av eksisterende Android-mobiler, avhenger både av mobilens kapasitet og av at mobilleverandøren velger å tilby dette. Flere av selskapene som nå tilbyr Android-baserte mobiler, har gjort egne tilpasninger til programvaren, blant annet på brukergrensesnittsiden.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.