JUSS OG SAMFUNN

Google-avgjørelse like rundt hjørnet

Blir det en omfattende antitrust-sak mot nettkjempen?

Googles styreleder, Eric Schmidt, vil i løpet av september få svar på om amerikanske konkurransemyndigheter vil anlegge antitrust-sak mot selskapet. Det kan ende med et globalt forlik, siden USA og EU nå gransker de samme forholdene.
Googles styreleder, Eric Schmidt, vil i løpet av september få svar på om amerikanske konkurransemyndigheter vil anlegge antitrust-sak mot selskapet. Det kan ende med et globalt forlik, siden USA og EU nå gransker de samme forholdene. Bilde: Sean Gallup/Getty Images/All Over Press
30. aug. 2012 - 09:31

Amerikanske konkurransemyndigheter har over lengre tid gransket Googles dominerende posisjon i det amerikanske søkemarkedet og undersøkt om selskapet bruker ulovlige metoder for å hindre konkurranse.

Ifølge Bloomberg News skal konkurransemyndighetene (Federal Trade Commission, FTC) konkludere i saken. Det mest sannsynlige utfallet er enten at det blir anbefalt å gjennomføre en rettsak mot selskapet eller at det utarbeides et forslag til forlik. Det opplyser kilder med kjennskap til prosessen overfor nyhetsbyrået.

Google har tiltrukket seg myndighetenes interesse ettersom de har en helt enestående og dominerende posisjon i søkemarkedet. Blant annet har det vært mistanke om at selskapet har jekket opp søkeresultat for egne tjenester, på bekostning av konkurrentene.

Men det er ikke bare i USA Googles forretningspraksis er under intenst søkelys fra myndighetene.

Som digi.no har skrevet tidligere i år har EUs sjef for EU-kommisjonens konkurransepolitikk, Joaquin Almunia, presentert en rekke krav til Google for at selskapet skal endre sin praksis. Om ikke Google innfridde, varslet han en omfattende prosess mot selskapet. Det siste fra EU er nå at de jobber med et forlik, men kravet fra Almunia er at endringene EU krever at Google skal gjennomføre må gjelde globalt.

Spørsmålet er om amerikanske og europeiske konkurransemyndigheter vil gjøre felles sak, og få til et globalt forlik med søkegiganten. Men før det kan skje, skriver Bloomberg News som henviser til sine kilder, må de først finne ut om Google har brutt amerikansk konkurranse-lovgivning. Hva amerikanske konkurransemyndigheter mener om den saken kan vi altså forvente i vite i løpet av de neste ukene.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.