BEDRIFTSTEKNOLOGI

Google avslører serverne sine

Søkegiganten er ekstremt opptatt av å spare strøm.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. apr. 2009 - 10:40

For første gang siden Google tok i bruk selskapets eget design for datasentre i 2005, har selskapet nå avslørt hva dette designet egentlig består av. Selskapet er svært opptatt av energieffektivitet, noe som har ført til at det har brukt mye tid på å finne optimale løsninger. Derfor er det ikke standardmaskiner man finner i selskapets datasentre.

Google arrangerte i går «Efficient Data Center Summit» med i alle fall amerikansk presse tilstede. Der fikk deltakerne blant annet se Googles egenutviklede servere. Bilder av innmaten av disse finnes blant annet i denne artikkelen.

Serverne er basert på standard x86-prosessorer fra AMD eller Intel, men er designet og bygget av Google selv. Hovedpersonen bak designet heter Ben Jai. Serverne er 2U høye og har to prosessorer, to harddisker og åtte minnespor. Hovedkortene er leveret av Gigabyte.

Det mest spesielle med serverne er at de har sitt eget 12 volts batteri koblet rett til hovedkortet.

- Typiske datasentre avhenger av store, sentraliserte maskiner kalt «uninterruptible power supplies» (UPS), i praksis gigantiske batterier som trår inn når hovedforsyningen av strøm feiler og før generatorene rekker å ta over. Det å bygge strømforsyningen inn i serveren er billigere og betyr at kostnadene direkte motsvarer antallet servere, fortalte Jai, ifølge Cnet News.

- Dette er mye billigere enn en diger, sentralisert UPS, og ingen bortkastet kapasitet, sa Jai og la til at mens typisk effektivitet ved bruk av store UPS-er er på mellom 92 og 95 prosent, har Google kunnet måle en effektivitet som er bedre enn 99,9 prosent ved bruk av de servermonterte batteriene.

Mens de fleste strømforsyninger leverer både 5 volts og 12 volts spenning til datamaskinen, er det bare 12 volt som gjelder hos Google. Det betyr ikke at ingen komponenter Googles servere trenger 5 volts spenning, men denne konverteringen skjer i selve hovedkortet til serverne.

Ifølge Cnet News øker dette prisen på hovedkortet med et par dollar. Samtidig blir strømforsyningene noe billigere. Men den viktigste årsaken til å gjøre dette er at strømforsyningene kan brukes mer effektivt dersom de kan levere 12 volt over kobberkablene i stedet for 5 volt.

Nettstede Data Center Knowledge har publisert denne videoen om Googles servere på Youtube.

digi.no har tidligere skrevet om at Microsoft tar i bruk hele containere med servere i selskapets serverparker rundt i verden. Selskaper som Sun, HP, IBM og Rackable Systems selger slike. Tidligere har slike flyttbare datasentre først og fremst blitt brukt til militære formål.

Google tok i bruk servercontainere allerede i 2005. Dette er standard 1AAA-containere som hver består av 1160 servere av typen beskrevet over. Ved et datasenter som under presentasjonen ble kalt Data Center A, har Google 45 slike containere, hvor hver container maksimalt trekker 250 kilowatt. Men selskapet har selvfølgelig mer enn bare ett datasenter.

Ifølge Google krever et gjennomsnittlig søk på selskapets tjeneste en energimengde tilsvarende 0,0003 kilowatttimer.

Google har på denne siden beskrevet mer om hvordan selskapets datasentre er bygget er bygget med fokus på effektiv databehandling.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.