BEDRIFTSTEKNOLOGI

Google avviser innstramming av Android

Vil fortsatt la partnerne lage egne brukergrensesnitt.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. apr. 2011 - 08:35

Etter at det ble kjent at Google vil vente en stund med å gjøre kildekode til Android 3.0 «Honeycomb» tilgjengelig for alle, har mange nyhethetsorganer skrevet at Google nå er i ferd med å gjøre Android-plattformen mer ensformet. Det antatte hensikten har vært å redusere fragmenteringen av plattformen, noe en del utviklere opplever som et problem.

Mye av informasjonen som har kommet i pressen de siste to ukene stammer trolig fra mindre Android-partnere som er frustrerte over at de, i motsetning til en del utvalgte partnere, ikke har fått tilgang til kildekoden til Honeycomb. Google har etter alt å dømme ikke uttalt seg.

Men nå setter Andy Rubin, Googles Android-sjef, skapet på plass.

Android-sjef i Google, Andy Rubin. <i>Bilde: Google</i>
Android-sjef i Google, Andy Rubin. Bilde: Google

Allerede i tittelen, «I think I’m having a Gene Amdahl moment», går det fram at Rubin mener at noen der ute forsøker å spre feilinformasjon om Android og Googles rolle i økosystemet. Amdahl er blant annet kjent for å ha sagt: «FUD is the fear, uncertainty, and doubt that IBM sales people instill in the minds of potential customers who might be considering Amdahl products». Rubin lenker også til denne Wikipedia-artikkelen

– Vi tror ikke på løsning basert på at «én størrelse passer alle», skriver Rubin.

– Mirakuløst ser vi at plattformen tas i bruk på nye måter, med funksjoner og formfaktorer som blir introdusert i nye kategorier og regioner, samtidig som at den forblir konsekvent og kompatible for tjenestepartsapplikasjoner.

Rubin skriver videre at Android skal fortsette å være en åpen kildekodeplattform, og at Google og Open Handset Alliance vil fortsette å gi ut kildekoden når den er klar.

– Mens jeg skriver dette, jobber Android-teamet fortsatt hardt for å bringe alle de nye Honeycomb-egenskapene til telefoner. Så snart dette arbeidet er fullført, vil vi publisere koden. Dette er en midlertidig utsettelse som ikke representerer noen endring i strategien. Vi er fortsatt sterkt opptatt av å tilby Android som en åpen kildekode-plattform på tvers av mange typer enheter, skriver Rubin.

Han har tidligere fortalt at Honeycomb ble gitt ut uten å være tilpasset mobiltelefoner, for at det på et tidligere tidspunkt skulle bli tilgjengelig for nettbrett.

I blogginnlegget skriver Rubin at det har eksistert et anti-fragmenteringsprogram helt siden Android 1.0. Dette innebærer blant annet at dersom noen ønsker å markedsføre en enhet som Android-kompatibel, eller å inkludere Google-applikasjoner på den enheten, så kreves det at enheten overholder visse kompatibilitetskrav.

– Faktisk har alle de opprinnelige medlemmene av Open Handset Alliance vært enige om ikke å fragmentere Android da vi først kunngjorde alliansen i 2007. Vår tilnærming forblir uendret: det er ingen låsing eller restriksjoner mot tilpasning av brukergrensesnitt. Det er verker finnes eller har vært noen innsats for å standardisere plattformen på en eneste arkitektur for brikkesett, skriver Rubin.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.