Google avviser innstramming av Android

Vil fortsatt la partnerne lage egne brukergrensesnitt.

Google avviser innstramming av Android

Vil fortsatt la partnerne lage egne brukergrensesnitt.

Etter at det ble kjent at Google vil vente en stund med å gjøre kildekode til Android 3.0 «Honeycomb» tilgjengelig for alle, har mange nyhethetsorganer skrevet at Google nå er i ferd med å gjøre Android-plattformen mer ensformet. Det antatte hensikten har vært å redusere fragmenteringen av plattformen, noe en del utviklere opplever som et problem.

Mye av informasjonen som har kommet i pressen de siste to ukene stammer trolig fra mindre Android-partnere som er frustrerte over at de, i motsetning til en del utvalgte partnere, ikke har fått tilgang til kildekoden til Honeycomb. Google har etter alt å dømme ikke uttalt seg.

Men nå setter Andy Rubin, Googles Android-sjef, skapet på plass.

Android-sjef i Google, Andy Rubin.
Android-sjef i Google, Andy Rubin. Bilde: Google

Allerede i tittelen, «I think I’m having a Gene Amdahl moment», går det fram at Rubin mener at noen der ute forsøker å spre feilinformasjon om Android og Googles rolle i økosystemet. Amdahl er blant annet kjent for å ha sagt: «FUD is the fear, uncertainty, and doubt that IBM sales people instill in the minds of potential customers who might be considering Amdahl products». Rubin lenker også til denne Wikipedia-artikkelen

– Vi tror ikke på løsning basert på at «én størrelse passer alle», skriver Rubin.

– Mirakuløst ser vi at plattformen tas i bruk på nye måter, med funksjoner og formfaktorer som blir introdusert i nye kategorier og regioner, samtidig som at den forblir konsekvent og kompatible for tjenestepartsapplikasjoner.

Rubin skriver videre at Android skal fortsette å være en åpen kildekodeplattform, og at Google og Open Handset Alliance vil fortsette å gi ut kildekoden når den er klar.

– Mens jeg skriver dette, jobber Android-teamet fortsatt hardt for å bringe alle de nye Honeycomb-egenskapene til telefoner. Så snart dette arbeidet er fullført, vil vi publisere koden. Dette er en midlertidig utsettelse som ikke representerer noen endring i strategien. Vi er fortsatt sterkt opptatt av å tilby Android som en åpen kildekode-plattform på tvers av mange typer enheter, skriver Rubin.

Han har tidligere fortalt at Honeycomb ble gitt ut uten å være tilpasset mobiltelefoner, for at det på et tidligere tidspunkt skulle bli tilgjengelig for nettbrett.

I blogginnlegget skriver Rubin at det har eksistert et anti-fragmenteringsprogram helt siden Android 1.0. Dette innebærer blant annet at dersom noen ønsker å markedsføre en enhet som Android-kompatibel, eller å inkludere Google-applikasjoner på den enheten, så kreves det at enheten overholder visse kompatibilitetskrav.

– Faktisk har alle de opprinnelige medlemmene av Open Handset Alliance vært enige om ikke å fragmentere Android da vi først kunngjorde alliansen i 2007. Vår tilnærming forblir uendret: det er ingen låsing eller restriksjoner mot tilpasning av brukergrensesnitt. Det er verker finnes eller har vært noen innsats for å standardisere plattformen på en eneste arkitektur for brikkesett, skriver Rubin.

    Les også:

Til toppen