PERSONLIGTEKNOLOGI

Google beklager personvernbrøler

Angrer på å ha lekket brukernes kontaktnett.

Det skulle være enkelt å komme i gang med Googles nye sosiale nettjeneste. Da Buzz ble lansert i forrige uke møtte brukerne et fiks ferdig nettverk av venner.

Listen var basert på personer de har kommunisert med i e-posttjenesten Gmail.

Trolig var tanken at dette ville være brukervennlig. Men listen over Buzz-brukernes kontakter er i utgangspunktet delt ut offentlig.

Kritikken lot ikke vente på seg. Ved å offentliggjøre brukernes kontakter uten å spørre, kan Google ha gjort sin største personvernbrøler til nå.

Voldsofres sensitive opplysninger, politiske aktivisters kontakter og journalisters konfidensielle kilder er kommet på avveie som følge av dette, skriver news.com.au.

Google rykket i helgen ut og beklaget. Nå lover de å endre på tjenesten.

- Det har vært en utfordrende uke . Det ble raskt klart at ikke alt var som det skulle. Vi ber om unnskyldning for bekymringene vi har skapt og jobber hardt for å forbedre tjenesten basert på tilbakemeldingene, skriver Todd Jackson, produktansvarlig for Gmail og Buzz i et blogginnlegg.

Jackson peker på følgende utbedringer, som skal på plass de nærmeste dagene:

- Det blir slutt på automatisk uthenting av kontakter fra brukernes Gmail-konto. I stedet skal det innføres en funksjon som automatisk foreslår hvem man ønsker å legge ut som kontakter i Buzz.

- De «titalls millioner» brukerne som allerede har tatt i bruk Buzz, vil ifølge Jackson få et tilsvarende valg. Disse skal med andre ord få en ny sjanse til å gjennomgå og bekrefte om de virkelig ønsker å følge kontaktene i Buzz.

- Det blir også slutt på automatisk tilkobling til andre nettjenester som bildetjenesten Picasa og RSS-leseren Google Reader. Jackson forsikrer at denne funksjonen kun har hentet innhold som allerede er offentlig delt, men nå skal det altså bli frivillig å koble slike kontoer til Buzz.

Google skal dessuten legge inn innstillinger for Buzz-tjenesten under en egen knapp i Gmail. Her blir det mulig å skjule Buzz fra e-posttjenesten eller avslutte Buzz-kontoen permanent.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.