JUSS OG SAMFUNN

Google bekrefter: OpenJDK valgt også av juridiske årsaker

Oracles kode kan sikre Android mot framtidige erstatningskrav.

Google bekrefter at valget om å ta i bruk Oracles åpen kildekode-mplementasjon av Java, OpenJDK, også er gjort for å påvirke en eventuell erstatningssum i rettssaken mot Oracle.
Google bekrefter at valget om å ta i bruk Oracles åpen kildekode-mplementasjon av Java, OpenJDK, også er gjort for å påvirke en eventuell erstatningssum i rettssaken mot Oracle.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. jan. 2016 - 12:26

I romjulen i fjor ble det kjent at Google planlegger å skifte ut alle Java-bibliotekene i Android med OpenJDK. Til nå har Google oppgitt tekniske fordeler som begrunnelse for dette, men nå bekrefter selskapet antagelsene om avgjørelsen også skyldes copyright-striden med Oracle.

I motsetning til det enkelte nettaviser har skrevet, har det i liten grad vært Oracle-eid kode i Androids Java-biblioteker. Det er rekkefølgen, strukturen og organiseringen av programmeringsgrensesnittene Google har kopiert. Det som primært gjenstår i saken, dreier seg om hvorvidt Google har rett til å gjøre dette på grunn av amerikanske opphavsrettsbestemmelser om rimelig bruk («fair use»).

Ny situasjon

Dette kan bli avgjort under en rettssak som etter planen skal starte den 9. mai. Og det er forbindelse med denne kommende rettssaken at Google denne uken har bedt domstolen om å skille mellom Android før og etter bruken av OpenJDK i forbindelse med behandlingen av Oracles erstatningskrav.

Ifølge et rettsdokument som Ars Technica har fått tilgang til og har offentliggjort, skriver Google at selskapet har utgitt nye versjoner av Android-plattformen som uttrykkelig er lisensiert av Oracle slik at de kan brukes av Google under den frie, åpen kildekode-lisensen som Oracle tilbyr som en del av OpenJDK-prosjektet. I praksis dreier det seg om GNU General Public License, version 2, med noen unntak.

– Dermed, og bare dersom Oracle i selskapets egen erstatningsanalyse fortsetter å anklage de nye versjonene av Android utgitt den 24. desember 2015, vil ethvert erstatningskrav assosiert med de nye versjonene, som er uttrykkelig er lisensiert av Oracle under OpenJDK, kreve en erstatningsanalyse som er adskilt fra tidligere utgaver, som ikke er uttrykkelig lisensiert av Oracle under OpenJDK, skriver Google.

Android N

Så kan man diskutere hva Google egentlig mener med at selskapet har utgitt nye Android-versjoner hvor de tidligere Java-bibliotekene er byttet ut med OpenJDK. For det er langt ifra slik at alle Android-enheter produsert etter julaften i fjor leveres med OpenJDK.

Det som derimot har blitt gjort, er at OpenJDK-bibliotekene har blitt inkludert i kildekoden i Android Open Source Project (AOSP). Noen offisiell Android-versjon fra Google som tar i bruk OpenJDK, vil ikke komme før selskapet utgir utgaven som foreløpig kalles for Android N. Det skjer trolig først til høsten.

I en uttalselse til VentureBeat opplyste Google for over en uke siden at selskapet må gjøre endringer i OpenJDK for å få det til å funger med Android, og at resultatet av dette vil være at også framtidige versjoner av Android vil inneholde deler av Googles egen implementering, bare basert på OpenJDK i stedet for på Apache Harmony, som er tilfellet i dag.

Den kommende rettsavgjørelsen vil kunne bli klar før Google er ferdig med dette, men selskapet har på denne måten skaffet seg en mulighet til å få unntatt Android N fra hele erstatningssaken ved å hevde at eventuelle krenkelser av Oracles opphavsrett i framtidige Android-versjoner, er vil være helt uavhengig av det domstolen nå skal behandle.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.