Googles styreformann Eric Schmidt har tilsynelatende gått inn på en mykere linje overfor EU.
Googles styreformann Eric Schmidt har tilsynelatende gått inn på en mykere linje overfor EU. (Bilde: SeongJoon Cho/Bloomberg/All Over Press)

Google blidgjør EU

Styreformann Eric Schmidt svarer på brev fra EU-kommissær Joaquin Almunia.

EU-kommisjonen opplyser at Googles styreformann Eric Schmidt har skriftlig besvart et forslag fra konkurransekommissær Joaquin Almunia om en mulig løsning på monopolstriden.

    Les også:

Det innebærer at Googles opprinnelige avvisning av Almunias utspill ikke står ved lag. Detaljene i brevet fra Schmidt er ikke kjent. En talsperson for Google uttaler seg slik:

– Vi har fremmet et forslag for å imøtekomme de fire områdene som EU-kommisjonen mener gir grunn til bekymring. Vi fortsetter å samarbeide med kommisjonen.

I et brev til Google i mai i år signaliserte Almunia at Google kunne unngå en langvarig strid ved å komme EU i møte på fire områder. Det innebærer at Google må dokumentere atferdsendringer slik at de ikke lenger kan mistenkes for følgende konkurransehemmende praksiser:

  • Prioritering av egne tjenester i trefflister
  • Kopiering og bruk av andres materiale uten lov
  • Konkurransehemmende avtaler rundt søkrelatert annonsering
  • Konkurransehemmende avtaler knyttet til tjenesten AdWords

USAs konkurransetilsyn har uttrykt tilsvarende bekymring, og skal være i ferd med å forberede en mer omfattende etterforskning på de samme mistankene.

EU-regler tilsier at Google kan ilegges en bot på opptil 10 prosent av årsomsetningen, det vil si 3,8 milliarder dollar.

Til toppen