Google blir forsvarsleverandør

Kjøper «skumle» roboter.

Google blir forsvarsleverandør
Bilde: Boston Dynamics

Tidligere i høst skrev digi.no om det amerikanske robot-selskapet Boston Dynamics, som har fått 10 millioner dollar fra det amerikanske forsvaret for å utvikle et kunstig esel med svært gode forflytningsegenskaper.

Nå har Google snappet opp selskapet som et ledd i sin satsning på robot-teknologi. Det melder Financial Times og flere andre amerikanske medier. Dermed er selskapet plutselig blitt en forsvarsleverandør av teknologi.

Oppkjøpet skjer via avdelingen til Android-oppfinner Andy Rubin. Dette er en avdeling som skal utvikle robotteknologi på vegne av Google, men hvilken strategi de har er enda en godt bevart hemmelighet.

Selskapet Google har kjøpt har fått forsvarsfinansiering for å utvikle et kunstig esel som kan ta seg frem i ulent terreng, bære 180 kilo med en rekkevidde på 30 kilometer på 24 timer  - uten å fylle drivstoff.
Selskapet Google har kjøpt har fått forsvarsfinansiering for å utvikle et kunstig esel som kan ta seg frem i ulent terreng, bære 180 kilo med en rekkevidde på 30 kilometer på 24 timer - uten å fylle drivstoff. Bilde: Boston Dynamics

Da han ble intervjuet av New York Times tidligere i vinter sa han dette om det svært hemmelige prosjektet:

– Dette prosjektet var science fiction da det startet. Nå er det innen rekkevidde.

Men Google er ikke alene om å satse på automatikk og robotikk. Amazon skal ifølge Financial Times ha brukt 775 millioner dollar, 4,7 milliarder kroner, på Kiva Systems for å utvikle robot-teknologi til sine lager. De har også varslet at de vil innføre droner for å distribuere pakker til kundene, selv om det ikke har blitt tatt helt seriøst av kommentatorene.

Boston Dynamics er et av de fremste selskapene innen sitt felt, og har utviklet flere roboter som kan virke skremmende. Felles er at de er svært forflyttelses-dyktige, også i utfordrende terreng. Noen av videoene under demonstrerer tydelig hvorfor dette kan være interessant for det amerikanske forsvaret.

I oktober kunne selskapet avduke Wildcat, en firbent robot som kan galoppere mer enn 25 kilometer i timen. En imponerende maskin, men kanskje også skremmende. Døm selv i videoen under: