BEDRIFTSTEKNOLOGI

Google+ blir telefonregister

Android-mobiler kan hente bilde av den som ringer.

Støtten for Caller ID by Google i den ny ringeappen i Android 4.4 kan gjøre det enklere å finne ut hvem som ringer. Men så lenge funksjonaliteten er aktiv, vil også Google kunne registrere samtalen.
Støtten for Caller ID by Google i den ny ringeappen i Android 4.4 kan gjøre det enklere å finne ut hvem som ringer. Men så lenge funksjonaliteten er aktiv, vil også Google kunne registrere samtalen. Bilde: Google
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. nov. 2013 - 14:28

I blant annet Norge tilbyr flere opplysningstjenester nummeroppslag som en del av mobilapplikasjonene de tilbyr. Men i mange andre steder i verden er det ikke så enkelt å finne ut hvem som ringer, med mindre man kjenner telefonnummeret fra før.

Mange setter pris på muligheten til å vite hvem som ringer før man avgjør om man vil svare, kanskje spesielt når man er opptatt med noe annet.

Android 4.4 leveres med en ny telefoniapplikasjon som i større grad enn tidligere skal kunne fortelle brukeren hvem som ringer. Til nå har den bare kunne fortelle dette om numre som brukeren selv har lagt i kontaktlisten eller som har blitt importert via for eksempel appene til ulike sosiale nettverkstjenester. Men dette er gjelder fortsatt bare personer eller virksomheter som brukeren allerede har et forhold til.

Den nye telefonapplikasjonen i Android skal derimot kunne finne telefonnumre på flere steder enn tidligere. Dersom brukeren er logget inn på mobilen med en Google Apps-konto, vil det kunne gjøres oppslag i den globale adresseboken knyttet til Apps-tjenesten.

En nye større samling av telefonnumre utgjør bedriftsoppføringene i Google Steder (Places). Dersom bedriften i denne oppføringen har oppgitt nummeret det ringes fra, vil man i Android kunne se navnet på bedriften i det det ringer.

En tredje mulighet vil gjøre det også mulig å gjøre tilsvarende oppslag på telefonnummeret til privatpersoner, men først en gang på utpå nyåret. Da vil man også kunne se om det er en Google+-bruker som ringer, inkludert bilde av vedkommende.

Dette avhenger dog av at noen betingelser er møtt. For det første må Google+-brukeren ha oppgitt et eller flere telefonnumre, som deretter har blitt verifisert. Dessuten må brukeren ha krysset av for et ønske om synlighet i sin Google-profil. Dette kan gjøres via denne siden. Brukere som ikke ønsker å være oppført i Googles «telefonkatalog», bør allerede nå sjekke at denne innstillingen ikke er krysset av.

Per i dag brukes denne innstillingen til å avgjøre om et telefonnummer skal kunne brukes til å identifisere en bestemt Google+-bruker, for eksempel i forbindelse med Hangouts-samtaler. For det finnes mange Google+-brukere med samme navn.

Personvern?

Det er en del personvernproblematikk knyttet til en slik tjeneste, uansett om det er Google eller Gule Sider (Eniro) som leverer den. Leverandøren av slike tjenester kan registrere samtlige innkommende telefonsamtaler hos brukeren. Tredjepartsapplikasjoner kan brukeren selv velge å installere eller ikke. Det ville ha vært ille dersom man ikke kunne skru av denne funksjonen, uten å måtte skifte ut hele applikasjonen. Men heldigvis er det mulig å skru av «Anrops-ID fra Google» i innstillingene til telefonappen, dersom man ikke ønsker å dele metadata om sine telefonsamtaler med Google.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.